„Ha nem fizetnek, a magyarokat egyből kilökik, a cigányokat nem lökik ki, nekik mindent lehet” – mondta a minap a miskolci tévében Mák József járókelő. Leskovicsné járókelő ehhez annyit fűzött hozzá a helyi híradóban, hogy „Tegyenek velük valamit, mert végeredményben a csekkeket mi, kisnyugdíjasok fizetjük, és mindennap az életünk elég keserű, mert nem merünk kijönni, mert attól félünk, mikor támadnak ilyen fiatalok ránk.”

 
Kitelepités Miskolcon - Fotó: Vajda János, MTI

Aztán még hozzátette: „Én úgy vagyok vele, hogy aki nem tud fizetni, azt tegyék olyan helyre, ahol tud lakni még, a többit meg tegyék oda vissza, ahonnan jöttek.” És mielőtt bárkinek hiányérzete támadna a kiegyensúlyozott tájékoztatást illetően, megszólalt Bayer Zsolt, aki ugyanennek a tévének egy korábbi adásában hívta fel a figyelmet az ellenzék álságos magatartására romaügyben, amit ő személy szerint „már nagyon un”.

A fenti tudósítást azon a napon adták, amikor roma polgárjogi aktivisták és néhány civil tiltakozni kezdett a miskolci romák kilakoltatása ellen.

Néhány héttel ezelőtt már írtunk az úgynevezett Számozott utcákban élők helyzetéről és a város tervéről, hogy felszámolja az ottani nyomortelepet. Akkor az derült ki, hogy senki nem tud semmi biztosat. A város vagy ad pénzt a romáknak, vagy nem. Vagy csak akkor ad pénzt, ha kiköltöznek a városból, vagy akkor se. A lényeg, hogy menjenek valahova, mert ott, ahol most vannak, nem maradhatnak.

Néhány ellenzéki politikus és polgárjogi aktivista szerint a miskolci Számozott utcák felszámolása és a romák kiszorítása mögött telekspekuláció áll (értsd: a felszámolásra kijelölt utcák a diósgyőri stadion mögött vannak, és a stadionbővítés miatt kell a hely az új parkolóknak). A város fideszes vezetése viszont a „többség érdekeire” hivatkozik: „35 ezer aláírást gyűjtöttek össze a miskolciak, kérve a nyomortelepek felszámolását” – mondta Kriza Ákos polgármester. Az Országos Roma Önkormányzat nem szólalt meg az ügyben, pedig vezetője, a fideszes Farkas Flórián tudott a kitelepítési rendeletről – tudta meg az ATV a szervezet szóvivőjétől.

Miskolcon – a helyi fideszes vezetőkön kívül – senki nem tud semmi biztosat. A testületi üléseken érdemi vita nem folyik ugyanis a telepekről. A döntéseket a város vezetői hozzák. Októberben önkormányzati választások lesznek, és minden induló érzi, mondania kell valamit a romákról (20 ezren élnek a 170 ezres városban), a Számozott utcákról, a nyomortelepekről, különben nem veszik őket komolyan. A többség unja már az állandó teszetoszaságot a nyomortelepek felszámolása ügyében, s amíg az ellenzék erre öt sátorral és néhány bátortalan mondattal és Pásztor Alberttel válaszol, a város vezetői profi kommunikátorokat foglalkoztatnak.

Az Echo Tv és a Magyar Hírlap sztárját, Bayer Zsoltot, akinek hirtelen önálló műsora lett a helyi tévében, és az ex Echo tévés Liebmann Katalint, aki a polgármester kommunikációs csapatát vezeti.

És ha a miskolciak elégszer hallják majd, hogy Bayer „unja már ezt az egészet”, rájönnek, hogy ők is. És sokkal könnyebb lesz arra szavazniuk, aki gyors és egyszerű megoldást tud a problémákra.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!