Van miért aggódnia a Fidesznek a választás előtt: a magas (65–74 százalékosra várt) részvételi hajlandóság mellett a bizonytalan szavazók mozgolódása és az átszavazási hajlandóság is meglódult. A Publicus Intézetnek a Vasárnapi Hírek számára készített legfrissebb méréséből kiderül: egy baloldali összefogást az LMP és a Jobbik szimpatizánsai is nagy arányban (80 és 64 százalék) támogatna, ha ezzel megakadályozhatna egy Fidesz-győzelmet.

 

Egyedül Orbán Viktor népszerűsége…

Egy újabb kétharmados felhatalmazás meghiúsítása pedig már 93 százalékban (LMP) és 68 százalékban (Jobbik) indítaná arra a rokonszenvezőket, hogy egy baloldali összefogást húzzanak be. Ezt összességében a kormányváltást kívánók háromnegyede (76%) támogatná, ha esélyt látna a Fidesz kisebbségbe szorítására, és négyötöd voksolna ugyanerre, ha a közjogot, közbeszédet és a közvagyonjelleget átértelmező kétharmadot akadályozhatná meg.

Ezúttal nagy jelentőségű a mintavétel ideje: a március 9–14. közötti reprezentatív mérés még nem tükrözhette a teljes hazai ellenzék orbáni elégtétellel fenyegetését, ami hájjal kenegette a Hódmezővásárhely-szindrómát lemenetelő 60-80 ezer „békeembert”, de közben gyomorszájon vágta az illiberalizmustól és a kamumigránsozástól feszengő milliókat. A Jobbikot bíráló Kunhalmi Ágnesés Karácsony Gergely-mondatok, a gyurcsányi meghívásra létrejött ellenzéki egyeztetés „eredménye” és a Szél–Vona találkozás sem jelenik meg a kutatásban.

Hibahatáron túl, 83 százalékról 87-re nőtt egy hónap alatt azoknak a bizonytalanoknak az aránya, akik a választáson való részvételüket tervezik, de nem tudják vagy nem mondják meg, hová teszik az ikszet április 8-án. Ez a tömb jellemzően elégedetlen a jelenlegi hatalom működésével. Kérdés, hogy az ellenzéki együttműködés csetlése-botlása (amit a fideszes választási törvény aknamezeje is inspirál) mennyire szegi kedvét a kormányváltó szavazóknak.

A teljes írás az eheti Vasárnapi Hírekben olvasható!

Címkék: kormányváltás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!