Hiába volt a példátlan ellenzéki összekapaszkodás, az ombudsman és Áder János kifogása, a fideszes parlamenti többség simán átnyomta a kéményseprőtörvényt. Így 2018. január 1-jétől megszűnik a kötelező évenkénti kéményellenőrzés. A kéményseprő-szakszervezet vezetője szerint a hatalom csak a felelősséget akarja elhárítani a bekövetkező katasztrófákért.

 
Illusztráció - Shutterstock

    „Kinek lesz az jó, amikor magatehetetlen idős emberek, vagy éppen békésen szundikáló gyerekek fognak meghalni ezen törvény miatt? Hogyan fognak a tükörbe nézni?” – tette fel a kérdést a parlamentben Harangozó Tamás (MSZP), amihez Szilágyi György (Jobbik) annyit tett hozzá, hogy „a szénmonoxid és a tűz nem a politikai hovatartozás alapján válogat”, és a fideszes szavazók is ugyanolyan veszélyben lesznek, mint a szocialisták vagy a jobbikosok.

    A jövőre életbe lépő jogszabály szerint az egylakásos ingatlanoknál – a teljes piac 90 százalékát jelentő családi házakról van szó – a kéményellenőrzés és -seprés már nem lesz kötelező közszolgáltatás, azaz a tulajdonos felelőssége, hogy megrendeli-e vagy sem.

    A Kéményseprők Országos Szakszervezete néhány más szakmai szervezettel közösen reprezentatív felmérést készített a szolgáltatás minőségéről azután, hogy az önkormányzatok többsége lemondott a kéményellenőrzésről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) javára (ahogy azt az előző törvénymódosítás lehetővé tette).

    Vámos Csaba, a szakszervezet elnöke azt mondja, az eredmény sokkoló: amíg a korábbi közszolgáltatók minden megye minden házát, 90-95 százalékát végigjárták, addig a most a megkérdezettek fele tavaly nyár óta nem látott a környékén kéményseprőt.

    „A gond nem a létszámhiánnyal van – mondja a szakember. – Magyarországon még mindig 800-900 szakképzett kéményseprő dolgozik (a 90 milliós Németországban ez a szám 8000), az OKF azonban továbbra sincs felkészülve a rászakadt feladat elvégzésére. Úgy tűnik, a jogalkotó éppen ezért varrta most a gombhoz a kabátot. Még a fűtési szezon előtt lerázta magáról a felelősséget, és átruházta az állampolgárokra.”


    17
    megyében vette át a kéményellenőrzést az OKF. Csak Fejér és Vas megyében, Budapesten, valamint Csongrád jelentős részében végzik a feladatot a régi közszolgáltatók.


    A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azon országokban, ahol az önkéntességen alapuló rendszer működik. A környező országok többségében évente többször kell ellenőrizni a kéményeket: Ausztriában fűtési szezonban 2 havonta, Németországban évente 4 alkalommal, Szerbiában és Szlovákiában pedig 3-szor.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!