Erős Ferenc szociálpszichológus a VH-nak adott interjúban elmondja: Mérgező, ami itthon történik. - Liberális demokráciák helyett újra beköszönt a nemzetállamok kora. - Felnő egy nemzedék, amely ismét az autoriter hatalomban hisz majd. - Erős Ferenc szociálpszichológus a menekültválság tanulságairól beszél.

 
Erős Ferenc szociálpszichológus - Fotó: Ferencczy Dávid

Az interjúban, amely a friss VH-ban olvasható teljes terjedelmében, szó esik azokról is, akik a többségében elképesztően
közönyös magyar társadalomtól eltérően a kormány menekültellenes plakátkampányára látványos ellenállással (plakátrongálás, sikeres gyűjtés az ellenkampányra), majd nagyszabású szolidaritási mozgalommal válaszoltak.
"Az ELTE Szociálpszichológiai Tanszékén Kende Anna és munkatársai végeztek egy kisebb, nem reprezentatív kutatást, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy mi motiválja az embereket, hogy rokonszenvezzenek az ellenkampánnyal, illetve a plakátrongálással" - mondja el munkatársunknak Erős Ferenc. - "Ebből az derült ki, hogy elsősorban a morális felháborodás volt a rokonszenv oka, másrészt a kormány politikáját nyíltan ellenző véleményekkel való azonosulás. Egyébként ebben az esetben egy eléggé körülhatárolható rétegről beszélhetünk, hiszen a válaszadó szimpatizánsok többségükben a fiatalabb, magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők közül kerültek ki. A menekülteknek segítséget nyújtókról még nincsenek feldolgozott adatok, de valószínűleg ilyen csoportokból kerül ki a segítők zöme is. E körben feltűnően nagy a nők száma."


"Előhívott félelmek" címmel jelent meg az október 31-i VH-ban az interjú Erős Ferenc szociálpszichológussal.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!Dr. Erős Ferenc
(1946) szociálpszichológus.
Az ELTE bölcsészkarán végzett
1969-ben, pszichológia szakon. A pszichológiai tudományok
kandidátusa (1982), az MTA doktora (2002). A Pécsi
Tudományegyetem professor emeritusa, a Pszichológiai
Doktori Iskola elméleti pszichoanalízis programjának
vezetője. Alapító főszerkesztője a Thalassa című folyóiratnak
és utódjának, az Imágó Budapestnek. Fő kutatási területe az
identitás és az előítélet szociálpszichológiája és a pszichoanalízis
története és elmélete.


Migránsok, menekültek, idegenek” címmel tart előadást
dr. Erős Ferenc
november 3-án 17 órakor a Magyar Pszichológiai
Társaság Év Előadása című előadás-sorozatának keretében,
ahol a menekültválság társadalom-lélektani kérdéseit
veszi sorra az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán
(1074 Budapest, Kazinczy u. 23–27.). A program ingyenes.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!