Patikamérlegen porciózta ki a választás előtti „tárgyilagosságot” a miskolci televízió: mindkét választókerület Fidesz-jelöltje három-három megjelenési lehetőséget kapott a szerdai híradóban. A 2-es körzet legesélyesebb jelöltje, Varga László (MSZP– Párbeszéd) és a szintén nem jelentéktelen Pakusza Zoltán (Jobbik) egy vágókép erejéig sem tűnt föl a húszperces műsorban. Akár a közmédia: szerkesztői szabadságra hivatkoznak.

  -
  -
- – Kép 1/2

 Varga László kampánya – ezt is húzzuk alá, így világosabb az említett részrehajlás – hírértékű. Négy éve a 106 egyéni választókerületből tízben nyert ellenzéki jelölt, és kettő volt vidéki: az egyik a 39 esztendős, kétgyermekes jogász volt. Ha a miskolci média a piacról élne, figyelné a képviselő minden lépését. Nemrég országos hírveréssel vétette észre magát: azt javasolta, hogy a tao-milliárdokat oktatásra és egészségügyre is lehessen felajánlani. Ezt bizony egy ország bírná.
„Amióta Laci képviselő négy éve köztünk van, nem nehéz megtalálni, bármi is a problémánk” – így értékel a szupermarket előtt Nagy Lajosné, kellemetlen helyzetbe hozva szembe dicsért favoritját. Majd hozzáteszi, neki az a fontos, hogy a város elzavarja Kriza Ákost. „Ez leghamarabb másfél év múlva sikerülhet, akkor lesz önkormányzati választás” – korrigál Varga László, de a hölgy nem jön zavarba. „Tudom én azt, de már most készülök, hogy úgy kipenderítsük, hogy a székkel együtt forduljon ki a helyéről…”
A miskolci polgármester nem tárgya a választásnak, ezért megállapodnak, lépésről lépésre kell helyre állítani a fideszes bevándorlási propagandával meghekkelt demokratikus játékszabályokat. Vasárnap lesz az első lépés.
Egy deresedő, jelentős bajusszal bíró ötvenes férfi is ott lesz a választáson. Jobbik-szavazó, de mivel az MSZP–Párbeszéd négy éve is bizonyított jelöltje a leg esélyesebb, odahúzza a voksot. „Varga László képes pártokon felül állni, és nagy Diósgyőr-szurkoló, így nem esik nehezemre egy jó emberre behúzni a kormányváltó ikszet” – mondja.
„Köztörvényes rablóbanda, egy percig nem maradhatnak hatalomban” – helyesel egy fiatalember, de nem tudom meg tőle, milyen pártszimpátiával rendelkezik. Ez nem ritka egyébként, az általunk megkérdezettek jelentős része elzárkózik a válasz elől. Még az is, aki szívesen eltársalog Varga képviselő lelkes kampánycsapatával, és büszkén tartja a frissen kapott szóróanyagokat. Köztük egy idős asszony is, aki leteszi hálóskrumpli-szállítmánnyal súlyosbított pakkjait, míg kérdezzük. Semmilyen cselre nem kerülünk közelebb a pártszimpátiájához. Van neki családja, és ezzel vesztenivalója is, mondja. Egy másik asszony aktuális érveléssel világítja meg titkolózása okát.
„Olvasta, lelkem minden bizonnyal a soproni esetet, ahol a Kubatov-listában szerepelt a behálózandó személyek értékelése. Lehet, hogy már most benne vagyok” – fogalmaz a hölgy, és indul súlyos cekkereivel.
A miskolci lépcsőházak országos hírekbe kerülhetnek rövidesen – ennek közlésére jó volt a helyi híradó. Száz kamerát kaptak az országosan egyedülálló „lépcsőházőr mintaprogramban”, a várost amúgy háromszáz kamera pásztázza. Ezzel csökkent felére a vagyon elleni bűncselekmények száma – tudtuk meg a végtelenül tárgyilagos híradóból. Ahol amúgy Hubay György (Borsod 2.) és Csöbör Katalin (Borsod 1.) voltak a sztárok, és akadt fideszes államtitkár és fideszes polgármester is gazdagon. Az ellenzék a választási hírek között a Munkáspártban és a kisgazdákban merült ki. A Fidelitasnak sikerült még szót kapnia, tőlük megtudtuk, hogy az ellenzék bevándorló országgá tenné Magyarországot. Igazán eredeti.
Miskolcon mindezt nehéz elképzelni. Odafenn északon egy fia migráns nem sok, annyit se láthatott az átlagpolgár. Kampányban a Fidesz telibe tolja a 2015-ös képeket, a brüsszeli merényletre futtatva ki a propagandát, a borsodi megyeszékhelyen mégis nehéz elképzelni élő „migráncsot”. Rettegni persze lehet tőle.
„Betelepítenének, már hogyne telepítenének be, ezek a szemkilövető komcsik mindenre képesek”, hallom a kocsmában a Németh Szilárd-lábakon álló érvelést. „Telepítenék a Náncsi nénikédet, komám – jön a riposzt –, a Fidesz a brüsszeli hadakozásokkal és ágyúdörgésekkel csak a kasszacsörgést nyomja el: ne halljuk, ahogy lopnak.”
Az embereknek elegük van a kormányból Varga László szerint, Miskolcon kifejezetten nagy arányban akarnak kormányváltást. A Közös Ország Mozgalom mérése szerint 52 százalék utasítja el Orbán Viktorékat, és csak 27 százalék szeretné a maradásukat. Szerinte ezt a választást, csakúgy, mint 2014-ben, meg tudja nyerni, minden mérés szerint ő a legesélyesebb.
Még egy online portálra kiszivárgó fideszes kutatás is első helyre méri. Úgy érzi, sok jobbközép szavazója is van, olyanok is, akik 2014-ben a Fideszre szavaztak, de elegük van a gyűlölködésből, és nem elégedettek a kormány borsodi, miskolci teljesítményével.
„A város nagy ügyeiben végig konstruktív próbáltam lenni, mert annak kell lenni. A Modern Városok Programhoz több módosítást javasoltam. Hittem és hiszek benne még akkor is, ha néhány fontos cél – a vasgyári kórház felújítása, a diósgyőri strand újranyitása vagy a DAM (Diósgyőri Acélművek) korábbi kohászati területeinek barnamezős rehabilitációja – hiányzik belőle. Egy zöldmezős ipari park kialakítása van benne a programban, amiből egyelőre csak egy óriási tábla látszik a város határában. Az utak állapota tűrhetetlen, e probléma a fontosságában felzárkózott az egészségügy elhanyagoltsága mellé” – mondja.
Varga László szerint érzi a vesztét a Fidesz. Éjszakánként tucatjával rongálják a plakátjait, törik össze a tábláit. Háromszáz köztéri kamera igazán láthatna valamit, még a sűrű, sötét éjszakában is. Mindez nyilván szóba került a választások tisztaságát ellenőrző EBESZ képviselőinek szerdai látogatásán is: a finn és a francia megfigyelő miskolci jelöltekhez látogatott a héten.

TUMULTUS Miskolcot sem kerülhették el a gyanús jelöltek. Összesen 22-en álltak rajtvonalhoz. Véletlenül – akár csak Hódmezővásárhelyen – előkerült egy „igazi szocialista” is, így nevezi magát Cseh László, akinek a képével derekasan teleplakátolták a vonatkozó városrészt. Hogy a Fideszen kívül ez kinek jó? – nem tudtunk rájönni, amivel persze nem vonnák kétségbe a jelölt tisztességes kétkezi munkások iránt vallott elköteleződését. A városban egyébként egy másik Varga László is el akart indulni, de végül nem vették nyilvántartásba.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!