A friss Vasárnapi Hírekben jelent meg munkatársunk, Szűcs Ágnes interjúja Jo Leinen német szociáldemokrata európai parlamenti képviselővel, az EU alkotmányos reformjának egyik motorjával. A beszélgetés elsősorban az EU jövőjéről szól, de ajánlónkban a magyar uniós politikával kapcsolatban elhangzott figyelemre méltó gondolatokat emeljük ki.

 
Jo Leinen - Forrás: Profimedia

Kérdésünkre: "Mit lehet akkor tenni, ha bizonyos államok – élükön Magyarországgal – nem hajlandóak befogadni a kvóta szerint rájuk eső menekülteket?" - Jo Leinen így felelt:

– Az EU-csatlakozáskor minden állam vállalta, hogy lojálisan együttműködnek majd egymással. A szolidaritás az EU egyik alapelve. De a segítség kétirányú: nemcsak akkor kell működnie, ha mi kérünk, hanem akkor is, ha minket kérnek valamire. Ha a tagországok nem ennek a szellemében cselekszenek, akkor az EU-nak olyan intézkedéseket kell hoznia, ami előnybe hozza a szolidáris tagállamokat, és negatív következményekkel jár azok számára, akik következetesen megtagadják az együttműködést.

A német EP-képviselő azt is kijelentette, "ha visszatérünk ahhoz a mentalitáshoz, mikor a nemzeti szuverenitás az első számú érdek, és az európai közösség csak ezután jön, az ilyen magatartásnak értelemszerűen következményei vannak arra nézve, hogy egy tagállam továbbra is az európai család tagja maradhat-e. Arra, hogy a vezető országok egy új szerződést kössenek egymással, és csak az „arra érdemeseket” hívják meg, akkor van esély, ha bizonyos tagállamok megbénítják a főbb politikaterületek működését. Első körben lojalitást kérnek majd a tagállamoktól. Ha ezt nem kapják meg, akkor nélkülük hoznak majd létre egy új egységet. Számomra ez inkább aggasztó fejlemény lenne, mint kívánatos megoldás."

"Nem lesz helyük az önző államoknak az új Európában” címmel jelent meg 
a friss Vasárnapi Hírekben interjú Jo Leinen német szociáldemokrata európai parlamenti képviselővel, az EU alkotmányos reformjának egyik motorjával:
- Az EU végét jelenti, ha a tagállamok megtagadják a szolidaritást és a jogállamiság elveit
- Ahol megtagadják az együttműködést, ott felfüggeszthetik az uniós támogatásokat.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!