Orbán Viktor kvázi elismerte, hogy alig a választók negyedére számíthat, amikor azt bizonygatta: a 2,2 milliós Fidesz-tábor is elegendő lehet a választások megnyeréséhez.

 
VH, 2018. február 17.

A miniszterelnöki képlet viszont csak akkor igaz, ha sikerül elérni, hogy a részvétel 65 százalék (mintegy 5,2 millió ember) maradjon.

Éppen ezért Orbán rémálma az lehet, ha sok független lép be a választási szorítóba – ezek a jelöltek ugyanis nagyságrendekkel több embert képesek mozgósítani, mint a pártpolitikusok. Az ok egyszerű: ők tudják megszólítani a bizonytalanokat. Akikből körülbelül egymillió olyan akad, akiket a pártok magukhoz édesgethetnek. És mivel a kutatások szerint a Fidesz elérte maximumát, körükben az ellenzék arathat.

A részletek friss lapszámunkban olvashatók
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent és következő lapszámunk megjelenéséig kapható.

Cikkeink a február 17-én megjelent Vasárnapi Hírek 8. és 9. oldalán: 


"Fura kettősség Orbán szavaiban - Egyéniben jöhet a 'baj' a Fidesz számára" címmel Nagy B. György és Markotay Csaba elemzése a friss Vasárnapi Hírekben:
"- Ha eljön a függetlenek ideje, a választókörzetek akár felében is érdemi problémája lehet a Fidesznek
- Hadházy Ákos szerint pártja nem LMP-s jelölteket is hajlandó támogatni
- A választások után előkerülhet az utcai politizálás lehetősége is"

"Gyengülve erősödik" címmel tettük közzé a Publicus Intézet lapunk megbízásából készített közvélemény-kutatásának adatait. Az eredményeket elemezve Nagy B. György kiemeli:
"A fiatalok 80 százaléka nem akarja, hogy újrázzon az Orbán-kormány, és a nyugdíjasok többsége sem szeretné. Ezt. Ahogy közelednek a választások, úgy vállalják fel egyre többen pártpreferenciájukat, így érdemben csökken a bizonytalanok száma."

Ugyancsak a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg munkatársunk, Balassa Tamás cikke, "Sorsdöntő bizonytalanok" címmel. Závecz Tibor, a Závecz Research igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy hónapok óta alig mozdulnak a pártpreferenciák, és nincs ez nagyon másként a bizonytalanok között sem. A pártoktól távolságot tartó, a választókorú népesség 34-35 százalékát jelentő táborban azonban van egy aktív mag, 500-600 ezer ember, akinek a szavazata, különösképpen az egyéni körzetekben, sorsdöntő lehet.  
A részletek friss lapszámunkban.


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!