A japán kultúrában a darumadár a vágyak beteljesülésének jelképe, és éppen ezer darut kell meghajtogatni ahhoz, hogy teljesüljön leghőbb kívánságunk. Egy magyar ötvösművész ezüst darukat hajtogat mások kívánságának a teljesüléséért.

 
Ezüst darumedál

Világszerte ismert egy japán kislány, Szadakó Szaszaki története, aki a hirosimai katasztrófa után leukémiában betegedett meg, és azzal tartotta magában a lelket, hogy ha meghajtogat ezer darut, még hosszú élete lehet. Az ősi japán hagyomány és az elszánt kislány története inspirálta Gajcsi Blanka pécsi ötvösművészt, hogy saját kezűleg elkészítsen ezer ezüst darumedált, és az ezekből befolyt bevételt a Szemem Fénye Alapítványnak ajánlja, hogy európai színvonalú hospice-házat építhessenek a Pécs melletti Romonyán, ahol ingyenes ellátást nyújtanának súlyos beteg gyerekeknek. Blanka édesapja három évvel ezelőtt daganatos betegségben szenvedett, és hospice-szolgálat segítségével otthonában ápolhatták. Ekkor született meg az első „kívánság valóra váltó” origami ékszerkollekciója is, melynek már része volt az ezüst darumadármedál.

Minden egyes darab, amelyet elkészít, édesapja emlékét is őrzi. „Természetes volt számomra a felajánlás gondolata, és a helyi kötődés miatt fordultam a pécsi alapítványhoz, majd egy közösségi pénzgyűjtő oldalon kerestem támogatókat, akik egy-egy daru megvásárlásával hozzájárulhattak a jótékony célhoz. A kitűzött összeg akkor nem gyűlt össze, talán, mert nálunk még kevésbé bizalomgerjesztő az adakozás ilyen formája. De úgy döntöttem, nem adom fel” – meséli Blanka, aki épp olyan kitartó, akárcsak Szadakó. A saját, legalább három hónapnyi munkája, melyet a darvak elkészítésébe fektetne, önkéntes felajánlás részéről, de az ezer, számozott medál nagyjából 9 millió forintnyi anyagköltségéhez még szponzorokat keres és vár 1000wishes nevű Facebook-oldalán, jövőre pedig az alapítvánnyal közösen tervez egy kiállítást és jótékonysági árverést a darumedálokból. Minden egyes ékszer számmal is ellátott dobozán az áll: „Köszönöm, hogy segítettél valóra váltani egy álmot.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!