Igazi botrány az uniós kárpótlás, már, ami az orosz agrárembargó miatt a zöldség- és gyümölcstermesztőkre vonatkozik. A 125 millió eurós – 40 milliárd forint – támogatási keret megnyitása után néhány nap alatt kimerült, pontosabban túligényelték a gyorsan jelentkező országok termelői. Magyarország nem tartozott közéjük. Hogy miként alakulhatott ez így, arról több felvetés is kering, magyar hivatalos nyilatkozat nincs.

Felmerült, hogy a lengyelek előre tudták a jelentkezési feltételeket. Tény, hogy a 125 millió eurós kerettel szemben csak a lengyelek 170 milliós igényt nyújtottak be, szinte pillanatok alatt. Mások a magyar kormány teszetoszaságát okolják azért, hogy csak alig néhány száz magyar termelő tudott uniós támogatást igényelni. A magyar agrárdiplomácia sokak szerint csődöt mondott, az agrártárca rendeletalkotása is vontatott volt.

Hogy mi az igazság, majd kiderül.

A magyar kormány felkérte Brüsszelt, hogy bővítse a támogatási keretet, vizsgálja felül az eddigi igényeket és tegyen lehetővé új jelentkezéseket is. A kormányzat azonban nem nagyon bízhat brüsszeli sikerekben, ezért az almatermesztőket a magyar adófizetők pénzéből 3,16 milliárd forinttal segítik ki.

Lesz hova adni: idén a 7500 magyar almatermelő 780-800 ezer tonna termésre számít, ami 150-200 ezer tonnával több az átlagosnál. Tavaly egy kiló ipari alma 32 forintba került, ma 12-14 forintot adnak érte.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!