Szándékos biológiai fegyver volt az a fertőző állapot, az indulatoknak és a gyűlöletnek a fertőzése, ami eluralta a magyar közéletet – állítja Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke, aki még mindig nem tette le parlamenti esküjét. Változatlanul hisz az ellenzéki összefogásban, és minden felszólalásnál elmondatná az ellenzékiekkel, hogy illegitim a mostani parlament.

 

- Két évre eltiltották mindenféle tisztség betöltésétől az LMP-ben, mert a választások előtt egyeztetett az ellenzéki összefogásról a baloldallal. Másokat azért büntettek, mert visszaléptek az esélyesebb egyéni jelölt javára. Leszámolás zajlik?

– Nem gondolnám, de úgy tűnik, kisebbségbe került az a politika, amit képviselek. Ezért mondtam le a társelnöki posztról, de már akkor jeleztem, hogy továbbra is ugyanarról akarok beszélni, mint eddig, és próbálom meggyőzni az embereket. A korrupciós ügyeket be kell mutatni, és el fogom mondani, hogy van annyira súlyos a politikai helyzet, hogy együtt kell működnie a parlamenten belüli és kívüli politikai tényezőknek a Fidesz ellen. Sőt, alapvető kérdés a következő időszakban, hogy az egyes emberek mennyire hajlandóak tenni a változásért. De az LMP-ben azért más a hangulatom, mint amikor annak idején a Fidesz színeiben politizáltam, akkor tényleg úgy éreztem, hogy egyedül vagyok abban a pártban. Itt ez nincs így. De azt sem állítom, hogy nincsenek aggályaim bizonyos folyamatok miatt. 

– A fegyelmi döntésre azzal reagált, hogy kérte: a határozat kommunista szellemisége miatt inkább négy évre súlyosítsák a büntetését. Ez már többnek tűnik, mint egyszerű aggály…

– A megjegyzést nyilván nem azért tettem, mert egyetértettem az ítélettel.

– Megmaradt a lojalitása a párt iránt? 

– Annak ellenére, hogy próbálnak engem főleg a kormánymédiában úgy beállítani, mintha egy összeférhetetlen és mitugrász figura lennék, meglehetősen lojális ember vagyok. Ennek az egyik bizonyítéka, hogy a Fideszben sajnálatos módon sokáig bent maradtam. Az pedig, hogy most nem mondom el a fegyelmi ítéletem részleteit, szintén a lojalitást jelzi. Az amúgy egy sajtóban elterjedt tévhit, hogy engem valamiféle titkos egyeztetések miatt büntettek volna. A valódi ürügy ennél kacifántosabb és szomorúbb.

– Az LMP egyszer már szakadt a párbeszédesek kiválásával. Szakadni fog újra?

– Nem látom ennek esélyét és veszélyét. Miért szakadna egy olyan párt, ami eddigi története egyik legjobb eredményét érte el? 

– Talán mert meghatározó emberek és alapítók lépnek ki sorra, fegyelmi eljárások indulnak, tettlegességig fajulnak viták, ahogy azt ön és Sallai Róbert Benedek esetében látni lehetett. Kell még érv? 

– Meglepődnék, ha szakadna. Az viszont nem valószínű, hogy mindenki, aki ebben a pártban benne volt, az bent is marad. Sajnos ma sok olyan folyamatot látni, ami nem helyes.

– Olyannak tűnik most az LMP, mintha egy autóban egyszer balra, máskor jobbra rángatnák a kormányt. Együttműködnek a baloldali ellenzékkel vagy jobbra indulnak el, ahogy az új társelnök, Keresztes László Lóránt célzott rá. Esetleg önálló utat járnak? Egyáltalán, merre megy a párt?

– Remélem, arra, amerre én mondom. Próbálom meggyőzni a többieket arról, szükség van az együttműködésekre, és arról, hogy ez a kormány csak akkor győzhető le, ha felrúgjuk az általa diktált játékszabályokat. Erre az LMP egyedül nem lesz képes, de fontos motorja lehet az ezt kikényszerítő társadalmi aktivitásnak. 

– Egyelőre nem túl sikeresek ebben…

– Az együttműködésről van egy teljesen jogos és legitim vita a egész magyar közéletben, bár kicsit nagyobb mértékben, mint kellene. Az ellenzéki együttműködésekre szerintem szükség volt, sőt még többre lett volna szükség. De ezt nem a múlton való kesergés miatt mondom, hanem az ellenzék által elszalasztott lehetőség miatt kialakult beláthatatlanul súlyos helyzet miatt. Szép és fontos dolog beszélni a jobbítás lehetőségeiről, a jobb kommunikációs útvonalakról, a vidéki hálózat építéséről, a falvak „felszántásáról”, ez azonban kevés. Mert a most alakult parlament illegitim. Mintha ezt elfelejtettük volna. Ha ezzel nem foglalkozunk, akkor a következő is ilyen lesz. Rá kell ébreszteni az embereket, mekkora nagy a baj. És az ellenzéknek is fel kell ezt ismernie, nem pedig boldogan mosolyogni a parlamentben az alakuló ülésen, és örülni annak, hogy milyen nagy emberek lettünk. Be kell látni, hogy egy teljesen illegitim parlamentbe ültünk be. 

– Ön is képviselő lett. Ha így gondolja, miért vesz részt ebben?

– Azt, hogy miért ülök be, az eskütételkor, részletesen meg fogom indokolni. Az viszont tény és elfogadható érve a bojkott ellenzőinek, hogy ad bizonyos eszközöket. Sajnos el kell fogadni, hogy a politikának ott kell lennie a parlamentben is. Sok eszköz van arra, hogy valami ellen tiltakozzunk, ezek közül a teljes bojkott a legsúlyosabb. A másik véglet, hogy úgy csinálok, mintha nem lenne semmilyen probléma. A kettő között bőven vannak tiltakozási lehetőségek. Nem sokat fogok beszélni a parlamentben, de ha bármiről is beszélek – és ezt javaslom minden ellenzéki képviselőnek –, minden alkalommal megemlékezem arról, hogy ez egy tisztességtelenül létrehozott parlament. Ha erre emlékeztetjük az embereket, tettünk egy lépést afelé, hogy ez ne történjen meg újra. Minden olyan párt, amelyik a kormány által megszabott keretek között próbálja megtalálni a megfelelő utat, stratégiát, zsákutcában van. 

– Az ellenzék most inkább magával van elfoglalva, sok helyen a széthullás jeleit mutatja. A Fidesz keze ön szerint benne lehet ebben a megosztottságban?

– Az a fertőző ágens vagy fertőző állapot, ami eluralta a magyar közéletet, egy szándékos biológiai fegyver volt; az indulatoknak és a gyűlöletnek a fertőzése. Nem kizárólag a Fidesz csinálta ezt, bűnös ebben a korábbi elit is. Ez mára eluralkodott. Az, hogy a pártokon belül vannak-e fizetett ágensek vagy sem, nehéz bizonyítani, bár az lényegében mindegy is, hogy ezt a helyzetet valaki szítja-e. A pártokon belüli és a pártok közötti indulatok el uralkodtak, és akkor van esély a kilábalásra, ha a felelősen gondolkodó politikusok és az emberek felismerik ezt a káros állapotot és dolgoznak ellene.

– Jövőre önkormányzati és az EP-választás is lesz. Megint elindul az összefogásvita?

– Az EP-választáson nincs együttműködési kényszer, ott tisztán listás szavazásról van szó. Az önkormányzatinál pedig nem tudni, mi lesz. A kormány azt állítja, hogy nem tervez nagy átalakítást az önkormányzati rendszerben, de én ezt nem venném készpénznek. Sok jel mutat arra, hogy az eddigi polgármesterek inkább a kormánytól függő prefektusok lesznek. A kérdésére visszatérve: mivel az önkormányzati választásnak pont ugyanaz a szerkezete, mint a parlamentinek, nyilván együttműködéseket kell keresnie az ellenzéknek. Ez nem megkerülhető, miközben nem ördögtől való az sem, hogy versenyezzenek a pártok. Sokan beszélnek arról, szükség lehet ellenzéki mozgalomra is, azaz akár közös mozgalom alá be lehet gyűjteni a pártokat. Erre szükség lehet akár helyi, akár országos szinten.

Címkék: Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!