Tutira vadásznak – Kitartóan próbálja kifacsarni az MSZP-t Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnökének nagy a zsaroló potenciálja, és a képlet egyszerű – látszólag.

 
VH, 2017. november 11.

Adott a szocialista párt, amelyik kormányváltásra törekszik, de elvesztette miniszterelnök-jelöltjét. Vezetői azt mondták: éppen Botka László távozása teszi lehetővé, hogy egy baloldali választási szövetségben egymásra találjon a DK és az MSZP. Csakhogy mióta a címerfigura elment, Gyurcsány hallani sem akar közös listáról és/vagy jelöltről. Sőt az egyéni választókerületekben sem siet megegyezni arról, miképp induljon egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt a Fidesz embere ellen. A DK vezetője úgy érzi, az idő múlása neki kedvez, az MSZP december 9-én program- és jelöltelfogadó kongresszust tart. Ha ezen a szocialista vezérkar még választókerületi megállapodást sem tud villantani, akkor bajban van.

Nem véletlen, hogy Gyurcsány – a szó politikai értelmében – roppant szemtelen. Három szimbolikus egyéni választókerületet is akar, legalábbis ezt mondja.

Az egyik Csongrád megyében van, és pikantériája, hogy már 2016-ban is kérte a DK – részben ez az oka Botka László (Szeged polgármestere) Gyurcsány-fóbiájának. A másik Kiss Péter egykori választókerülete Újpest és Újpalota határán. A harmadik pedig Budapest egyetlen szocialista kerületében (Újlipótváros és Angyalföld) van. Mindhárom fő jellegzetessége, hogy az MSZP jelöltjei egyéniben nyertek – és épp  ezért tetszenek a DK-nak, hiszen így garantált három parlamenti képviselő. (Amihez a Demokratikus Koalíció kalkulációi szerint hozzájön még legalább öt honatya a listáról, és adott is egy kis frakció.)

Csakhogy a helyzet összetett. Hiába szorítja a kongresszusi dátum az MSZP vezetőit, számolniuk kell azzal, hogyha – a legszélsőségesebb helyzetet alapul véve – mindhárom választókerületet odaadják, akkor felbolydulhat a kongresszus. Már csak azért is, mert információink szerint mindhárom helyen elszánt az MSZP-s képviselő: ha a helyi közösség úgy akarja, akkor függetlenként elindul a hivatalos baljelölt ellenében. A XIII. kerületben és Szegeden simán verheti is, az újpesti választókerületben is esélyes egy független győzelem – de az mindenképpen, hogy a balos szimpatizánsok megosztása miatt a Fidesz jelöltje legyen a nevető harmadik.

Egyszóval az MSZP vezérkara komoly taktikai hibát követett el, amikor felmerülése pillanatában nem söpörte le a DK kérését. Hogy miképp jön ki a csapdából, arról csak találgatni lehet, de egyes információk szerint az újpesti választókerület odaadásával próbál olyan helyzetet teremteni, hogy a tagságot és a kongresszust se vesse szét az indulat, illetve a DK-t is leszerelje.
 

Nem részletelnek.
Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője elzárkózott attól, hogy érdemi részletekről beszéljen. Azt mondta, pártja következetesen tartja magát ahhoz, hogy nem közöl részleteket mindaddig, amíg nem zárulnak le a megbeszélések. (Viszont az sem jelentette ki, hogy a DK nem tart igényt az említett választókerületekre, ami azt sejteti: azok részei a megbeszéléseknek.) A Vasárnapi Hírek úgy értesült: a DK-ban megütközést keltett, hogy a szocialisták folyamatosan szivárogtatnak a folyamatban levő egyeztetésekről, és előfordul az is, hogy ennek során hamis információkat terjesztenek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!