Jövőkép nélkül, a mában élnek azok a családok, melyek súlyos állapotú hozzátartozójukat gondozzák. A társadalom peremére sodródva igyekeznek mindent megadni a családjuknak, miközben legfeljebb 52 800 forintos támogatást kapnak az államtól. A Fidesz ellenzékben még támogatta volna az ápolási díj megemelését, most mégis leszavazta. Az érintettek szerint katasztrófa, hogy adományoktól függ, sikerül-e emberhez méltó körülmények között élniük a segítségre szorulóknak.

 

Öt éve mellrákkal műtötték, majd következett öt bőrrák, és kevesebb mint egy éve vastagbélrákkal is operálták, de mindez csak úgy mellékesen kerül szóba a vecsési ház teraszán, ahol az otthonápolásról beszélgettünk Dobrovitz Annával.

A 61 éves asszony három vér szerinti gyermeke születése után fogadta örökbe az akkor 28 hónapos fiát. Kezdetektől látható volt, hogy a baba nem úgy fejlődik, mint egy átlagos gyermek. Később kiderült, hogy középsúlyos értelmi fogyatékos, és hatéves korában az is nyilvánvalóvá vált, hogy autista. Egyáltalán nem lehet magára hagyni. A most 21 éves fiúnak állandóan gyógyszereket kell szednie. Ottjártunkkor édesanyja mellett ő is kijött elénk a kapuhoz, és a beszélgetés során meg is osztotta gondolatait. Kiderült például, hogy 16 éves koráig volt tankötelezett, több speciális iskolába is járt, de ott gyakran bántalmazták a többiek, előfordult, hogy véresre verték. Erről ma már úgy beszél, mintha akkor meg sem érintette volna a dolog, de lehet, hogy ez is a gyógyszerek miatt van.

A csendes, lassú mozgású, vízkék szemű fiú öt éve már egyáltalán nem tud iskolába járni, nincs hova. Elképzelhető, hogy jövőre felveszik Tordasra, egy hosszú várólistás bentlakásos intézménybe, amit – mint mondta – ő maga is nagyon szeretne. A jámbor fiú halkan beszélt, többek között arról, mennyire szeretne barátokat szerezni és eljutni Egyiptomba.

Elengedett kézzel

Édesanyja nem csak rá figyel egész nap, ugyanis yorkshire terrier-fajtamentő is; jelenleg 19 saját kutyát gondoz, ideiglenesen befogadottak is vannak köztük. Ez és fia ápolása teszi ki a mindennapjait, hobbija a ház melletti kis sziklakert csinosítása.

– A legnagyobb probléma, hogy elengedték a kezünket, bár talán nem is fogták soha. Senkinek nem volt fontos, hogy mi van azokkal a családokkal, akik otthon ápolnak sérült családtagot, mint én a fiamat – mondta az asszony

Dobrovitz Anna most 41 éves lánya is állandó felügyeletre szorul, mert egy sportbaleset következtében agyzúzódása lett, amiből epilepszia maradt vissza. Esetében a terápia sem használ, hiába szedi a gyógyszereket, így is vannak rohamai, ezért nem maradhat egyedül.

– A legmagasabb ápolási díjat kapom, 52 800 forintot. Nekem nem is az alacsony összeggel van a legnagyobb problémám, hanem azzal, hogy nem ismerik el kereső munkaviszonynak az otthoni ápolást. Én 65 százalékos rokkant vagyok a rákbetegségek miatt, de nem kapok egy forintot sem, mivel az utolsó öt évben, amit figyelembe vesznek, nem végeztem kereső tevékenységet – mondta.

Jelenleg családi örökségből, a tartalékokból élnek, ha ez nem lenne, akkor az ápolási díjon kívül nem volna más megélhetési forrása a családnak.

A helyzet katasztrofális

Elszomorító tény, hogy ha halmozottan sérült, 24 órás felügyeletet igénylő gyermekeket állami intézménybe adnak, akkor az ellátásuk mintegy 150 ezer forintba kerül az államnak havonta. Aki azonban maga próbál gondoskodni róluk, töredékét kapja csupán. Eközben a családokat több szempontból is megviseli, ha sérült gyermekről kell gondoskodniuk. Ott, ahol az édesapa még nem hagyta el a családot – ez ugyanis gyakori ilyen helyzetekben –, akár másod-, harmadállást kell vállalniuk, hogy meg tudjanak élni.

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület vezetője, Csordás Anett arról beszélt a Vasárnapi Híreknek: az egész ápolási támogatási rendszert meg kellene reformálni, mert jelenleg katasztrofális a helyzet. A legmagasabb igényelhető támogatás mindössze 52 ezer forint, ami semmire nem elég, miközben hozzávetőleg 45 ezer ember gondozza otthon családtagját. Közülük a legnehezebb helyzetben 12 ezren vannak, őket sorolták a kiemelt kategóriába az ápolási díj igénylésekor. Az ápoltak gyakran járni sem tudnak, 50-60 kilósan is emelgetni kell őket.

A legfontosabb az volna az egyesület elnöke szerint, hogy esetükben még az idén 50 ezer forinttal megemeljék a támogatás mértékét, jövőre pedig a minimálbérhez kellene igazítani, és elismerni az otthonápolást is munkaviszonyként. Hiszen azok az emberek, akik napi 24 órában gondoskodnak valakiről, nagyon komoly munkát végeznek. Gyakran idetartoznak például azok is, akik idős szüleiket ápolják. A kiemelt kategóriában lévő ápolási segélyre jogosultak helyzetének rendezésére évi 6 milliárd forintra lenne szükség a Költségvetési Felelősségi Intézet számításai szerint, de nem tudni, hogy ezt biztosítja-e a kormány a rászorulóknak.

Az egyesület szerint a kiemelt kategóriát bővíteni is kellene, és az ápoltaknak lehetőséget adni arra, hogy megválaszthassák, ki gondoskodjon róluk, szülő vagy ápoló. Jelenleg ugyanis csak közeli hozzátartozó végezhet támogatott otthonápolást. Nincsenek átmeneti ellátók, így ha egy édesanya beteg lesz, automatikusan állami gondozásba kerül a gyermeke arra az időre, míg nem tudja ellátni. Külföldön ez sok helyütt másképpen van, az ilyen jellegű időszakos segítség adómentes jövedelemnek számít, és megengedett.

A teljes írás az eheti Vasárnapi Hírekben olvasható!

Címkék: otthonápolás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!