Az aranyszájú Kósa Lajost miniszterré emeli Orbán Viktor, az új frakcióvezető Gulyás Gergely lesz. A változást egyszerre motiválja az, hogy elfogytak a Fidesz szalonképes beszélő fejei, hogy lesz egy pozitív kampány is, illetve az is nyom valamit a latban, miszerint Lázár János ismét kopik. Párhuzamosan menedzsel negatív és pozitív kampányt a Fidesz.

  <h1>Kósa Lajos</h1>-
  <h1>Gulyás Gergely</h1>-

Kósa Lajos

- – Kép 1/2

 Az előbbi gerincét az unió elleni küzdelem adja – ehhez megvannak a beszélő fejek is: többek között Németh Szilárd, Rogán Antal, Szijjártó Péter és maga a miniszterelnök.

Mivel az országos üzenetek – hogy ne kelljen kormányzati teljesítményről, a közszolgáltatások állapotáról, az izmosodó inflációról beszélni – mindig a külföldről szólnak. A pozitív mondásokat helyi ügyekre építik – ehhez adja a díszletet a Modern Városok Program, aminek keretében a miniszterelnök végigturnézza az országot. A gyakorlat szerint a kormányfő megérkezik egy nagyvárosba – az ellenzéki vezetésű Salgótarjánt és Szegedet sem hagyja ki –, bejelent pár fejlesztést (hol a Miniszterelnökség előkészítő anyagainak, hol saját ötletei alapján), a városok pedig e projektekre pályázhatnak EU-s forrásra és kormányzati önrészre.

Orbán most mindenesetre megemelte a Modern Városok Programot, amikor egy tárca nélküli miniszterre bízta. Hogy erre a posztra Kósa Lajos találtatott a legalkalmasabbnak, annak több oka van. Az egyik, miszerint a programra szánt pénz fölött immár ő regnál, nem a Miniszterelnökséget irányító Lázár János. A másik az, hogy a frakcióvezető nem bírta a kommunikációs nyomást, rengeteget bakizott, és kevéssé volt szimpatikus. Márpedig a frakcióvezetés – miután a képviselőcsoportot Orbán utasításai kézivezérlik – inkább kommunikációs feladat lett: embernyelven kell belpolitikai ügyekben megszólalni. És egy ilyen nyelvet találni nem könnyű feladat, ugyanis a médiatérben csak pitbull-kommunikátorok maradtak. Éppen ezért kell Gulyás Gergelyt kihozni a fényre, ugyanis ő az utolsó visszafogott stílusú fideszes. Hogy ettől mennyire boldog, az más kérdés: az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának fejenként fajsúlyosabb – legalábbis egyelőre úgy tűnik – munkát végzett, hiszen komoly szerepe volt a hatalom jogi és működési kereteinek alakításában. Best of Kósa

A frakcióvezetőből hamarosan tárca nélküli miniszterré avanzsáló Kósa Lajos eddig is
mély értelmű sajtótájékoztatóiról, megszólalásairól volt ismert – ezekből szemezgettünk.

„Nem tudna valami olyan kérdést feltenni, amire pozitívan lehetne válaszolni?” – így reagált
például egyszer arra, amikor az RTL Klub riportere egy anyatejgyűjtő állomás bezárásáról
kérdezte.

„Hut, huti, tuszu, tuszi, huti” – ekképp keveredett bele a hutu és tuszi népcsoport nevébe,
amikor a ruandai népirtásról próbált tájékoztatást adni a rendészeti bizottság elnökeként.

„Árpád azt mondja, hogy a pusztán provokatív újságírói kérdésekre nem kell válaszolni” –
mondta egyszer, amikor a 444.hu újságírója arról faggatta, milyen tanácsokat adott neki
Habony Árpád.

„A perdöntő az, hogy érvényes… nem… vagy igen” – így zavarodott tavaly ősszel teljesen
bele abba az ATV-s kérdésbe, hogy mikor van következménye a kvóta elleni népszavazásnak.

„Nyugodtan tegye fel a kérdését, csak én közben elmegyek és nem válaszolok” – ez volt a
legemlékezetesebb mondása, amivel meg is előzte az Index kérdését.
 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!