Már Európában is egyre több helyen kezelnek Ebolával fertőzött betegeket. Bár a hatóságok előzetesen igyekszenek megnyugtatni a közvéleményt, hogy felkészültek a vírus kezelésére, túl gyakran „kerül porszem gépezetbe”.

 
Ebola - Európa és Amerika is a járványtól fél

Egy, az USA-ból a Dominikai Köztársaságba tartó gépen egy férfi tüsszögni kezdett, lázasnak mondta magát, s még fel is kiáltott: „Afrikából jövök”. A gépen jókora pánik kerekedett, a pilóta pedig figyelmeztette a fogadó repteret, hogy tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést. Az utasok le sem szállhattak a gépről, a férfiért szkafanderbe öltözött emberek jöttek, akiről kiderült, soha nem járt Afrikában. Csak viccelt.

Az Ebola mindeközben egyre több helyen jelenik meg Afrikán kívül is, és bár a hatóságok és az egészségügyi szakemberek azt mondják, felkészültek egy esetleges betegre, a rutin hiánya sok hibát eredményez.

Pénteken az ENSZ különmegbízottja David Nabarro azt mondta, az ebolás esetek száma minden harmadik-negyedik héten megduplázódik, így a világnak örökre együtt kell élnie a vírussal. A szervezet főtitkár-helyettese pedig arról beszélt, hogy sokkal nagyobb összegeket kellene fordítani egészségügyi személyzetre és eszközökre. Arra is panaszkodott, hogy az 1 millió dollárnak, amit az ENSZ kért, csak negyede érkezett meg, és felszólította a tagországokat, cselekedjenek mihamarabb, mert minden nap számít.

A szerbiai egészségügyi minisztérium csütörtökön arról tájékoztatott, hogy megfigyelés alá helyeztek 708 embert, akik közül kilencvenketten a járvány sújtotta Nyugat-Afrikából érkeztek. A megfigyeltek otthon maradhattak, és azonnal jelenteniük kell, amennyiben észlelik magukon az Ebola tüneteinek bármelyikét – lázat vagy gyomorfájást. A szerb egészségügyi hatóságok éberségét az kelthette fel, hogy Macedóniában meghalt egy brit férfi csütörtökön, aki hordozta a vírust. A szállodában ahol lakott, azóta karantén van. Az elhunyt október 2-án érkezett Szkopjéba Nagy-Britanniából.

Spanyolországban mindeközben folyamatosan tüntetnek a madridi III. Károly kórház előtt, ahol egy Ebolával fertőzött ápolónőt kezelnek. A demonstrálók az egészségügyi miniszter távozását követelik, mert szerintük a hatóságok nem készítették fel az ápolókat a védőruha használatára. Több kép is nyilvánosságra került arról, hogy a kórházban textilparavánokkal és nejlon szalagokkal választották le azt a részt, ahol a 44 éves Teresa Romerót kezelik. Ő az első személy, aki Afrikán kívül kapta el a járványt – állítólag gumikesztyűs kezével ért az arcához, amikor egy ebolás misszionáriust kezelt, aki azóta meghalt. Az ápolónő állapota csütörtöki hírek szerint rosszabbodik. Rajta kívül több embert tartanak megfigyelés alatt, a nő férjét és két orvost is.

Az USA-ban szerda reggel halt meg az a libériai beteg, aki rokonlátogatóba érkezett az országba, és akár 100 emberrel is érintkezhetett, mielőtt diagnosztizálták. Esetében többször is hibáztak, az első tünetek jelentkezésekor antibiotikumokkal küldték haza. A mentőt, amivel kórházba szállították, napokig fertőtlenítetlenül használták, családtagjai pedig a férfi fertőzött ruháival, takaróival éltek együtt, mert senkinek nem volt jogosultsága elszállítani a veszélyes hulladékot. Ijedséget okozott az is, hogy Dallas seriffhelyettese is megbetegedett, miután a férfi családjánál járt, de róla kiderült, nem ebolás.

Feltehetően Európában és az USA-ban is felbukkan még a betegség, Afrikában ugyanis továbbra is terjed a járvány. A CNN amerikai hírtelevízió értesülései szerint a hét végétől kötelező szűrés alá vetik az érintett országokból érkező légi utasokat. Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója a héten arról beszélt a Reutersnek, hogy lesznek „importált” esetek Európában is. A legveszélyeztetettebbek közé tartoznak az egészségügyi dolgozók, családjuk és közeli ismerőseik – Európában azonban alacsony a kockázat szintje. Ennek ellenére az Európai Unió egészségügyi miniszterei rendkívüli tanácskozást tartanak a jövő csütörtökön Brüsszelben a repülőtéri biztonsági eljárások megerősítéséről, hogy megakadályozzák a vírus európai terjedését. Ezzel párhuzamosan az EU „légihidat” szervez az Ebola által leginkább sújtott Sierra Leone, Libéria és Guinea megsegítésére. Az első járat pénteken felszállt, 100 tonna segélyszállítmányt küldtek Amszterdamból a Sierra Leone-i fővárosba, Freetownba.

Az WHO adatai szerint az Ebolával legsúlyosabban érintett nyugat-afrikai országokban – Guineában, Sierra Leonéban és Libériában – eddig 8399 fertőzöttet regisztráltak, és 4024-en már meghaltak, közülük 233-an egészségügyi dolgozók. A héten Afrikában is elkezdték embereken kipróbálni a vírus elleni oltást: Mali három egészségügyi dolgozójának adták be elsőként a szérumot, amit pénteken további két személy is megkapott. A kísérletre negyvenen jelentkeztek. Az első információk a szer hatásosságáról november végére várhatóak. Maliban remélik, mire hozzájuk ér a vírus, már védettséget nyújthatnak legalább az egészségügyi dolgozóknak. Az oltóanyagot az USAban fejlesztették ki, a vakcina az emberi szervezetet Ebola-antitestek termelésére ösztönzi, és nem tartalmaz semmilyen fertőző anyagot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!