Vagyonok vannak, nyilatkozatok is, de a vagyonnyilatkozati rendszer továbbra is egy fityisszel ér fel. A képviselők tiszta kezét ezek a dokumentumok igazolhatnák, de ne legyen a leggyorsabban gazdagodó gázszerelő neve Mészáros Lőrinc, ha a többség komolyan veszi a rubrikák kitöltését. Mindeközben a családtagok köszönik, megvannak.

 
VH, 2018. február 3.

Ismét a politikatörténet szórakoztató lapjaira kívánkoznak a héten beélesített vagyonnyilatkozatok. Elég csak Orbán Viktorra gondolnunk, akiről azt kell elhinnünk, hogy huszonnyolc év politikacsinálás után 993 ezer forint a megtakarítása. Ha egyedül ő fizette volna a Soros-ellenes kampány 186 millió civil forintját, ez akkor is nehezen hihető. Rogán Antal ügyesebb volt, törlesztett 27,6 milliós banki adósságot, és 25 milliót kap találmányhasznosítási díjként. A propagandaminiszter nem ma kezdte a találékonyságot: 149 négyzetméteres Pasa parki ingatlanában évekkel ezelőtt egyik napról a másikra újabb 36 négyzetmétert talált.


Lázár nehéz terepen

A járműnél jobb befektetés a föld, az ingatlan, az állampapír: ez is kiderül a parlament honlapján elérhető dokumentumokból. Lázár János kivétel, a Mercedese mellé vett egy ötéves Land Rover Defendert, a vadászatokhoz kiváló terepjáró ennyi idősen már tízmillió forint körül elérhető. Kósa Lajos továbbra is motort tulajdonol, egy 650-es BMW GT-t, valamint egy orrkiülős motorcsónak negyedét. Hirt Ferenc Mercedes Vianót, Csizi Péter Toyota Aurist vett tavaly. Czerván György tavalyelőtt BMW X3-ast vásárolt, míg ugyanekkor Czomba Sándor és Hollik István is egy-egy Ford Mondeót újított. Tuzson Bence VW Phaetont, Hende Csaba Skoda Superbet hajt. Szathmáry Kristóf Volvo S40-nel, Zombor Gábor Subaru Legacy kombival, míg Vinnai Győző Audi 3 TDI-vel jár, de van egy veterán Ladája és Renault-ja is. A régiségek vonzzák Pintér Sándor belügyminisztert is, ő egy öreg Wartburgot nem tud elengedni.

Az MSZP-s Molnár Zsolt megszabadult Audi A6-osától, és vett egy VW Arteont. Bangóné Borbély Ildikó egy 2008-as Toyota Avensist vásárolt. Hiller István tíz éve hajtja 2007-es Volvo S60-asát, Mesterházy Attila megtartotta 1200-as BMW motorját.

A jobbikos Hegedűs Lórántné egy Opel Corsa C-vel, Dúró Dóra Citroën C4 Picassóval közlekedik.


Adósok és kapósok

Jól látszik a vagyonnyilatkozatokból, hogy a képviselők eladósodásban is jobban teljesítenek (látványosan megugrott L. Simon László adósságállománya, 1,2 millió forintról 283 millióra, de a szintén fideszes Győrffy Balázs vállát is 222 milliós teher nyomja), ami sejteti, hogy egyrészt hitelképesek, másrészt vannak a látókörükben kihagyhatatlan befektetések.

Ami viszont nem látszik a papírokból, az a családtagok vagyoni helyzete, e dokumentumok ugyanis nem nyilvánosak. Akkor lennének azok, ha alapos gyanú merülne föl a gyarapodás vitatható módjára, ami viszont akkor derülhetne ki (vö. pár éves gyerekek ingatlanpiaci zsenialitása), ha látható lenne a tartalmuk. Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata ugyancsak a héten került napvilágra: a felcsúti polgármester valamit nagyon tud, egymaga többet kereshetett a komplett T. Háznál.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!