Riporterünk ott volt Fonyban, egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis faluban a "mulatós herceg" avatásán. Énekel és pénzt oszt a Barn Barnabás, a mulatós herceg a legszegényebb településeken. Példamutatás vagy reklámfogás lehet a haknijótékonyság?

 
Ünnepélyes csere: balról díszoklevélként kinyomtatott hercegi cím, jobbról öt darab, zsebből kihúzott húszezres a kezekben - Fotó: Hernád Géza

A borsodi Fony település olyat látott, amit eddig soha senki sehol: herceggé avattak egy herceget, zsebből került 100 ezer forint egy szerencsés családnak, mindeközben pedig szólt a mulatós zene a rekkenő hőségben. Mégsem tengett túl a lelkesedés.

Barna Barnabás mulatós dalok szerzője és előadója, tehetős ember, aki jótékonysági akcióiról és sajátos "hercegségéről" lett ismert. Az első hercegi címet tavaly kapta ugyancsak Borsodban, Kiscsécsen, jótékonysági munkája jelképes elismeréseként.

Fonyon ugyanez ismétlődött: Barna Barnabás fizetséget nem fogad el, ám a helyi a helyi roma önkormányzat herceggé avatással köszönte meg a fellépést és a hozzá tartozó adományosztást. Úgy tűnik, hogy a dolog reklámértéke sem elhanyagolható, hiszen munkaársaink is azért mentek el a zenés rendezvényre, hogy a történelmi pillanatot megörökítsék.

Az eseményről készített riportunk "Milliós turné, filléres álmok" címmel a friss VH-ban jelent meg.
Nyilvánvaló, hogy a néhány száz lakosú faluban az egy szerencsés család számára kilátásba helyezett pénzadomány volt a legnagyobb vonzerő, bár az is kiderült, hogy a színpad körüli beszélgetésekben jó magyar szokás szerint a pénzosztás módjával, sőt, egyáltalán a százezer forint létezésével kapcsolatos kételyek voltak a legerőteljesebb hangok.
„Azt hiszi, hogy százezer megoldaná itt a problémát?” – mutatott körbe riporterünk kérdésére válaszolva egy asszony - hogy csak a saját gondjára gondolt-e, vagy az egész településére, az nem derült ki.

Munkatársunknak Barna Barnabás is nyilatkozott a koncert után kezdeményezéséról.
A riport sok fotóval a Vasárnapi Hírek friss számában olvasható.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!