A nemzetközi hírű szociálpszichológus, Joseph Paul Forgas, azaz Forgács József tavasszal még arról beszélt nekünk, hogy a magyar kormánypropaganda tudatosan használja a sérült nemzeti identitást saját hatalmának megerősítésére. Most már tudjuk, hogy mennyire hatékonyan. Mára a magyarok menekültellenessége még a közös uniós megoldást is akadályozhatja. A lélektanilag felkészített polgárok a most előállt krízist igazolásként élik meg. Mindennek okairól és következményeiről kérdeztük a professzort.

 
Forgács József

A teljes interjú a – már szombaton is megjelent - vasárnap is kapható Vasárnapi Hírekben olvasható, „Ki ér ide előbb?” címmel.

Ajánlónkban két részletet idézünk Forgács József és munkatársunk, Kertész Anna beszélgetéséből:

„Ha Magyarország valamivel felvilágosultabb ország lenne, akkor „lefölözhetné” a rajta áthaladó menekülthullámot. Megpróbálhatná befogadni azokat a migránsokat, akik az országnak leginkább a hasznára lehetnek. Rengeteg orvos, tanár, mérnök van közöttük. Azok, akik önerőből idáig eljutottak – volt elég tőkéjük és bátorságuk – a legmotiváltabb és leginkább vállalkozó szellemű rétegből kerülnek ki, akik hozzájárulhatnak a nemzet fejlődéséhez, különösen most, hogy több mint félmillió jól képzett magyar elhagyta az országot. Egyébként Magyarország ezeréves fennmaradását már eddig is a sorozatos és tömeges bevándorlásoknak köszönhette – jászok, kunok, svábok, szlovákok, szerbek, zsidók, horvátok gazdagították és tartották életben ezt a nemzetet. A magyarság tradicionálisan egy asszimilatív, keverék nép és kultúra, nem egy „tiszta” etnikum. Ezt a történelmi tanulságot már rég le kellett volna vonni.”

(...)

„...az a probléma, hogy a melldöngető nacionalista propaganda hatására az elmúlt években egyre inkább elfogadható lett a gyűlölet és az ellenségeskedés, a saját csoportunk felértékelése, nőtt a társadalmi megosztottság. A Fidesz-kormány legnagyobb bűne nemcsak a demokratikus intézményrendszer aláásása, hanem az a szándékos tudatrombolás, amit demagóg, populista propagandájával véghezvitt. Egyre inkább távolodunk az európai normáktól, és ez évtizedekre visszavetheti az országot.”


Forgács Józseffel a teljes interjú a Vasárnapi Hírekben olvasható, „Ki ér ide előbb?” címmel.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!