Agrárbárók című frissen megjelent regénye apropóján Frei Tamással beszélgetett a Vasárnapi Hírek munkatársa, Rácz I. Péter.

 
Frei Tamás - Fotó: Lakos Gábor

A teljes interjú a friss VH-ban olvasható. Ízelítőül a hosszú beszélgetés egy részlete:
"– Kiterjedt kapcsolatrendszerem van, ez tény. Nincs olyan magyar miniszterelnök, akivel ne beszéltem volna. Furcsamód azonban ma már nem is nekem kell fölemelnem a kagylót, inkább engem hívnak és mondják: „Tamás, erről kéne írni!...” Jóban akarnak lenni velem, vagy befolyásolni szeretnék a nézeteik szerint a leírt történetet. Úgy tűnik, respektálják a regényeim, ám azt is tudják, soha nem adom ki a forrásaimat, ezért megbíznak bennem. Láttam példákat erre a módszerre szerte a világban, én is betartom a szabályokat. Vegyük csak az előző regényt, a 2015-öt, ami 2013-ban jelent meg. Utólag, amikor megtörtént az Orbán– Simicska-konfliktus, sokan kérdezték: hah, ezt meg honnan láttad előre? Pedig aki azt gondolja, hogy ennek nem volt előszele, az teljesen naiv. A politikai vezetés és a gazdasági elit konfliktusa a világ minden országában lejátszódott: eldől, ki tartja rövid pórázon a másikat. Egy oligarcha vagy a miniszterelnök nevezi-e ki az adóhatóság vezetőjét. Világos volt, hogy ez nálunk is megtörténik. Nem úgy van, hogy előző nap még jóban voltak, aztán másnap reggel hirtelen összevesztek, és egy órán belül nyomdafestéket nem tűrő szavakkal szidja élő adásban a miniszterelnököt az oligarcha. Hozzáteszem: másutt ennyire nyilvánosan nem borult ki a bili. De nem egyik pillanatról a másikra történnek a dolgok. Én csak figyelek a forrásaimra, nem vagyok jós."Idézet az Agrárbárók című regényből:
„A mindenki egyébként még négy személyt jelentett. Az amerikai médiatanácsadó magyar partnerét, aki a kormányfő régi bizalmasa volt, aztán a miniszterelnöki kabinet vezetőjét, a külügyminisztert és a kormánypárt gazdasági ügyekben nagyon aktív frakcióvezetőjét.
Tulajdonképpen ez a szűk mag irányította az országot. Mint egy részvénytársaság igazgatótanácsa.
A mindennapi operatív tevékenység hatékony, Moszkvából nézve ismerős rendszere. Mások véleményére ők sem nagyon voltak kíváncsiak. Eldöntöttek mindent maguk között…”


Frei Tamás
(Pécs, 1966) újságíró 1996–2008 között a nagy sikerű televíziós riportsorozat, a Frei Dosszié műsorvezető-szerkesztője. 2008-tól kávé-nagykereskedő és kávéházhálózat-tulajdonos. A Café Frei baristái a 29 hazai pulton kívül Romániában, Szlovákiában, Svédországban és Írországban kínálják a saját pörkölésű kávét. A tervek szerint hamarosan Nizzában, Bécsben, Miamiban, Cseh- és Lengyelországban, Marokkóban, Dubaiban, Szaúd-Arábiában, az öböl menti országokban is.
Íróként 2010-ben debütált A megmentő. Magyarország sorsa és egy szerelem a tét című regényével. Az André Calvi-sorozat folytatásai: A bankár. Milliárdos lesz, ha Magyarország csődbe megy (2012), 2015. A káosz éve és a magyar elit háborúja (2013), Agrárbárók. Magyarország az oroszok csapdájában (2015) – Berlini játszma. Ismét a német birodalom csatlósai leszünk? (2017)
(Első három kötete 400 ezer példánban kelt el.)


Rácz I. Péter teljes interjúja, "Fortyogó lábosok között a politika konyháján" címmel a november 7-én megjelent VH-ban olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!