Szépíró az embercsempészek között - Gerlóczy Márton a határszélen járt. A július 4-i Vasárnapi Hírekben megjelent, "Emberi oldal" című riportjának helyszínei: Szeged-Mórahalom-Ásotthalom-Szabadka. A fotókat Ancsin Gábor készítette.

 
Adott esetben valóban nem tartja tiszteletben egy másik ország kultúráját, mert ahelyett inkább a gyermeke életét tartja tiszteletben - Fotó: Ancsin Gábor

Szerzőnk utazása előtt közzétett egy felhívást a Facebookon, hogy ruhát, bébiételt, pelenkát vinne magával a határra a menekült gyerekeknek. Egy nap leforgása alatt dugig telt adománnyal a gyűjtőhelyként megjelölt újlipótvárosi kocsma.

Gerlóczy Márton teljes riportja a friss VH-ban jelent meg.
Ízelítőül néhány idézet:

"...emberi dolognak tartom, hogy képes valaki a csecsemőjével megindulni a sötét erdőkön át, hogy adott esetben valóban nem tartja tiszteletben egy másik ország kultúráját, mert ahelyett inkább a gyermeke életét tartja tiszteletben."

(...)
"Senkit sem érdekel, hogy mit mond, mit hazudik összevissza pár öltönyös nyápic – már elnézést a határszéli megfogalmazásért –, akiknek az a legnagyobb bajuk, hogy a Várban melyik műemlékbe költözzenek. Itt népvándorlás zajlik a kertek alatt a sötétben, a Hold fényénél ezrek és ezrek kelnek át, mintha mi sem történne, és felettébb úgy fest, hogy nem vesznek el semmilyen munkát, ellenben ha egy menekülttel csupán 300 eurót számolunk egy nap, százmillió forintot hagynak magyar parasztoknál, taxisoknál, csempészeknél."

(....)
"Hát komolyan gondolják odafent a nagyvárosban, hogy az itt élők, akiknek már a nagyapjuk is abból kereste a pénzt, hogy a szerbekkel csencselt, azok az emberek, akik éppen azért élnek példamutató békességben a határok mentén, mert ez az érdekük, egész életükben a határügyeskedésből tartották el a családjukat, hogy ezek az emberek lennének azok, akikkel együtt lehet működni a menekültáradat megállításában? Ennél nevetségesebbet elképzelni sem tudok, tudván, hogy ők élnek itt, ők ismerik az erdőket és a hatóságokat és a hatóságok mozgását és minden technikai eszközüket. És tudván, hogy valójában, ha ellenséget keres a kormány, ha a kerítés célját keresi a kormány, akkor a saját állampolgárait keresi a kormány, akik nélkül – szerb és vajdasági magyar üzlettársaikkal együttműködve – mindez természetesen megvalósíthatatlan lenne."
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!