A március 5-étől kapható Vasárnapi Hírekben "A méltóság határai" címmel jelent mg Szűcs Ágnes riportja, Németh András Péter megdöbbentő fotósorozatával a görög-mcedón határon, Idomeninél feltorlódott menekültekról és az athéni Victoria téren várakozó egyre nagyobb tömegről.

 
 

"Kezd eltűnni az a Görögország, amit ismerünk. A macedón határon felhúzott kerítéseket rendőrök-katonák sorfala védi, harci járművek vonulnak fel-alá, helikopterek köröznek. Athénban reményvesztett migránsok töltik meg a tereket, fojtogat a bűz, émelyegnek a helyiek. Hiába fogadkozik Alexisz Ciprasz miniszterelnök, hogy az országa nem lesz elveszett lelkek gyűjtőtábora. Már az."

A riport nagyon sok miniportrét, tábori jelenetet, menekültek és helyiek, rendőrök és civilek mondatait dokumentálja. Idomeniben várakozik az a bagdadi lány is, "aki gyönyörűen tud angolul, mert tagozatos iskolába járt. Őt is az érdekli, miért van zárva a határ. Ha egyszer átjut, Svédországba megy, és orvosnak fog tanulni. Minden információmorzsa reményt hoz számára. Nagyon szereti Európát. Áll a pasztellszínű csíkos fejkendőjében a semmi közepén, 16 éves és sugárzik. De nem fér a fejébe, miért nem engedik tovább. Ahogy az egész koszos-rongyos tömegnek sem. Szükség eddig sem volt rájuk. És mostanra a szánalom is kifogyott az európai közvéleményből."

Az egyre duzzadó táborban a gyerekek próbálják jól érezni magukat, ahogy a világon mindenütt:
"Előtte drótkerítés, mögötte rendőr. Így is fel lehet nőni" - olvasható a riportban.

A görögországi helyzetképet árnyalja egy friss Orbán-idézet:
„Itt nem lesznek kerítésáttörések, nem fognak vadászni mindenfajta bandák feleségeinkre, lányainkra”
- egy Donald Tusk-idézet: „Ne jöjjenek Európába! Ne kockáztassák feleslegesen az életüket és a pénzüket!”
- és munkatársunk így ír a brüsszeli fejleményekről:
"Ezzel egy időben, kétezer kilométerrel arrébb az Európai Bizottság illetékese kijelenti, a következő három évben 700 millió euró humanitárius segélyben részesítik Görögországot, hogy „megőrizzék a menekültek emberi méltóságát”. Arról egyelőre nincs szó, elviszik-e onnan a migránsokat más tagállamokba. Alexisz Ciprasz miniszterelnök tárgyal, fenyegetőzik, és a szolidaritás hiányával vádolja Magyarországot és Ausztriát. A görögök méltósága csak őt érdekli."


"A méltóság határai" című képes riport a március 5-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható. Németh András Péter megrázó fotói közül azokat is közzétesszük honlapunkon, melyek a nyomtatott Vasárnapi Hírekbe terjedelmi okból nem fértek bele.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!