Gyáni Gábor történésszel beszélgetett munkatársunk, Diószegi-Horváth Nóra a friss VH-ban. Az interjú "Mesterséges traumáink" címmel a szeptember 20-án is kapható lapszámban olvasható.

  <h1>Gábriel arkangyal alakja a Szabadság téri úgynevezett német megszállási emlékművön - Fotó: Németh András Péter</h1>-
  <h1>Gyáni Gábor történész - Fotó: M. Schmidt János</h1>-

Gábriel arkangyal alakja a Szabadság téri úgynevezett német megszállási emlékművön - Fotó: Németh András Péter

- – Kép 1/2

A beszélgetés a botrányos szoborállításokkal, utca-átnevezésekkel kapcsolatban tárja fel a jelenlegi rezsim traumagyártó módszereit:
- A történelem csak ürügy, ha szoborállításról van szó - A kormány úgy írja át a múltunkat, hogy jól tudja használni azt - Ám ez pusztán eszköz, hogy a jelen eseményeiről elvonják a figyelmet.


Egy idézet a beszélgetésből:
"Mesterségesen tartják életben ezeket a traumákat. A fejlett nyugati világban a holokausztot traumatikus történelmi eseménynek tartják. De Magyarországon nagyon sok felelősségelhárító problémával is összefügg, hogy milyen részünk volt benne. És akkor a jelenlegi kormány ezzel a traumával szemben ellentraumákat mutat föl. Ilyen például Trianon sokkja. Amit a Szabadság téri emlékművel tesznek zárójelbe, mert így ezt is olyan traumatikus eseményként ábrázolják, ahol mi csak elszenvedői voltunk az eseményeknek. Az ember, ha ki szeretné használni a traumát, akkor az áldozat szerepét osztja magára. Ez a folytonos törekvése ezeknek a monumentumoknak, hogy az áldozatiság tényét próbálják a szemünk elé tárni, hogy minket mindenki bánt. Ami egyébként jól beleillik a mostani politikai irányba. Most is minket bántanak. Orbán Viktor még a menekültválság kapcsán is áldozatként mutat be bennünket, akiknek nem segít senki."

 

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
A "Mesterséges traumák" című interjú a VH szeptember 19-én megjelent számában olvasható. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!