A fiatalok 80 százaléka nem akarja, hogy újrázzon az Orbán-kormány, és a nyugdíjasok többsége sem szeretné. Ezt. Ahogy közelednek a választások, úgy vállalják fel egyre többen pártpreferenciájukat, így érdemben csökken a bizonytalanok száma.

  <h1>VH, 2018. február 17.</h1>-
  <h1>Publicus - Vasárnapi Hírek 
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2018. január 10–16. között.
A nem, életkor és iskolázottság szerinti reprezentatív mintába 1000 fő került.
A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.</h1>-
  <h1>Publicus - Vasárnapi Hírek 
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2018. január 10–16. között.
A nem, életkor és iskolázottság szerinti reprezentatív mintába 1000 fő került.
A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.</h1>-

VH, 2018. február 17.

- – Kép 1/3

Soha nem volt még ilyen képlékeny a helyzet az utóbbi három évtizedben: ötven nappal a választások előtt még nem tudni, miképp épülnek ki a frontvonalak.

Nem csoda, ha az emberek – pillanatnyi benyomásoknak engedve – ellentmondó válaszokat adnak lényegében azonos tartalmú kérdésekre. Hiszen csak az biztos, hogy a Fidesz már beásta magát és várja április 8-át. Amit Orbán Viktor szerint 2,2 millió vokssal meg lehet nyerni. Senkit ne tévesszen meg, ez nem azt jelenti, hogy a miniszterelnök alig 50-55 százalékos részvétellel számol (mintegy 8,2 millió választópolgár van). A kormányfő azzal kalkulál, hogy a baloldal töredezettsége miatt a voksok megoszlanak (és sok százezer el is veszik), illetve a független jelöltek miatt sok töredékszavazat megy a kukába, és nem az ellenzéki pártok listáját erősíti. Azaz a kormányfői képlet mintegy 5,2 milliós részvételnél még működik. És mégis a függetlenek jelentik Orbán rémálmát, ugyanis ők képesek csúcsra járatni a mozgósítást és az urnákhoz csábítani a kritikus tömeget.


Három a baj

Ami elvileg adott, hiszen az emberek több mint 70 százaléka ígéri biztosra, hogy választ – ezt mérte a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet. Ez mintegy 5,8 millió ember. Igaz, a szavazni vágyó sokaság mintegy 300-400 ezer fővel csökkent, ám durva baj csak akkor van, ha ez az arány 66 százalék alá esik. A szavazási kedv lanyhulását három dolog indokolhatja.

Az egyik, hogy a kormány egyre pörgeti a migráns-, Soros-, Brüsszel-propagandát – ami arra ugyan nem elég, hogy pluszvoksokat hozzon, arra viszont igen, hogy elbizonytalanítson és otthon tartson szavazókat. A másik tényező, hogy a választások közeledtével tisztul a kép, és sok ember (például a bizonytalanok között), aki eddig lebegtette részvételét, úgy döntött, hogy nem megy. A harmadik ok pedig az, hogy az ellenzék továbbra sem képes egységes ajánlatot tenni. Például a DK lekollaboránsozza az LMP-t, majd hirtelen közli, hogy hajlandó visszaléptetni jelöltjét abban a Pest megyei választókerületben, ahol Szél Bernadett indul.

Illetve miközben a Tiborcz–Olaf-ügy dübörgött, az MSZP azzal került be a hírekbe, hogy Gyöngyösön a legesélyesebb jelöltje visszalépett különböző kavarások miatt.


Rázárnak a pártokra

És az ellenzéki torzsalkodás roppant káros – ugyanis azt leginkább a címerfigurák sínylik meg. Egy kampányarc népszerűsége ugyanis azt mutatja, mennyire tekintik az illetőt a regnáló miniszterelnök kihívójának – illetve mennyire hisznek kormányzóképességében.

Márpedig a pártok  közötti huzavona épp ezeket a meggyőződéseket rombolja, és amortizálja a népszerűséget. Nem véletlen, hogy az összes ellenzéki politikus népszerűsége kopott egy leheletnyit (lásd: keretes táblázatunkat).

Orbán Viktoré pedig emelkedett – és ez az első ellentmondás –, ugyanis kormányzóképességét azok is elismerik, akik nem szívesen szavaznának rá. (A Fidesz sikerrel építette azt a toposzt, miszerint lehet, hogy most nem jó, de a kormánypárt bukása után még rosszabb lesz.)

A második ellentmondás pedig az, hogy miközben a személyek népszerűsége halványodott, a demokratikus ellenzék pártjaié izmosodott (lásd: ábránkat). Az MSZP, az LMP és a DK egyaránt 1 százalékponttal növelte népszerűségét. Ezzel pedig a szocialista párt – álltja a Publicus Intézet – visszavette a legerősebb ellenzéki párt címet, legyen szó a teljes lakosságról vagy a biztos pártválasztókról. Ezzel párhuzamosan a kicsik megrogytak: az Együtt mérhetetlenné vált, és a Momentum sem hasít, egyedül a Kétfarkú Kutya „maradt állva”. A jelenség magyarázata annyi, hogy a választás közeledtével – amikor tétje van a pártpreferenciának – a balos szavazók rázárnak azokra a formációkra, akik vélhetően eséllyel kerülnek be a parlamentbe, azaz a rájuk adott voks nem vész el. A rázárás egyebekben azt is jelenti, hogy a bizonytalanok közül egyre többen vállalják meggyőződésüket: így miközben a három érzékelhető méretű ellenzéki párt gyarapodott, a pártot eddig nem választók tábora 3 százalékkal csökkent.
(Az Együtt helyzetét egyébként nemcsak az „általános mozgások” nehezítik, hanem az is, hogy elnöke, Juhász Péter válik, és kiszivárogtak a bírósághoz benyújtott papírok, rendkívül durva állításokkal.)


Nem kérnek Orbánból

Mindenesetre a választók 51 százaléka jobb szeretné, ha nem az Orbán-kormány újrázna. Egyedül a Fidesz-hívek 96 százaléka szeretné, ha a jelenlegi rezsim folytatná.

A második „legmegengedőbb csoport” az LMP támogatóié – itt 12 százalék örülne újabb 4 orbáni évnek. És persze itt vannak a bizonytalanok – akik 18 százaléka megint pajzsra emelné a kormányfőt, 49 százalékuk viszont nem kér belőlük, 33 százalékuk pedig nem tudja vagy nem mondja. Márpedig a bizonytalanok jelentik az aranytartalékot. Ugyanis számos választókerületi mérésből az derül ki, hogy a Fidesz elérte maximumát (nem véletlenül emlegette Orbán a 2,2 millió emberét), azaz a bizonytalanokat az ellenzéki pártok fordíthatják át.
 


Generációs satuba szorult Orbán Viktor.
Sem az idősek, sem a fiatalok többsége nem kér belőle. A Publicus Intézet úgy találta, hogy a hatvan év felettiek 50 százaléka búcsúztatná az Orbán-rzeismet, azaz a szociális transzferekkel nem sikerült megvásárolni az időseket. Ennél jóval nagyobb a rendszer elutasítottsága a 18–29 éves korosztályban, e csoport tagjainak 80 százaléka nem kér a jelenlegi kormányból. A rendszer mázlija, hogy a fiatalok körében a legkisebb a szavazási hajlandóság – alig 57 százalékuk ígér választási részvételt.


71%
állítja, biztosan elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének az országgyűlési
választások.


51%
jobban örülne, ha 2018 után más venné át a kormányzást.
34% szerint jobb lenne, ha a Fidesz maradna,
15% nem tudja vagy nincs véleménye.


Melyik pártra vagy szervezetre szavazna?

Mennyire szívesen látná fontos politikai szerepben?


Publicus - Vasárnapi Hírek 
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2018. január 10–16. között.
A nem, életkor és iskolázottság szerinti reprezentatív mintába 1000 fő került.
A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!