Akár egyetlen éjszaka alatt is meghalhat valaki egy fűtetlen otthonban, pláne, ha az illető idős, beteg, mozgásképtelen, illetve a tragédiához hozzájárulhat a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás is”, figyelmeztet Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke. Időzítése nem véletlen: brutális hideg közeleg, mínusz 20 fokon fagyhat be az ország. És bármilyen megdöbbentő, a kihűlő emberek kétharmada otthonában hal meg.

 
 


Ám a politikai és sajtófókusz általában az utcán élőkön van. Joggal – épp pénteki lapzártánkkor találtak egy fővárosi benzinkút mellett egy halálra fagyott hajléktalant. Mintegy 15 ezer hajléktalant számol a statisztika, közülük 4 ezren tartózkodnak éjszakánként is az utcákon. A Menhely Alapítvány gondozószolgálata Pesten, a Máltai Szeretetszolgálaté pedig Budán járja a közterületeket és próbálnak minden hajléktalant melegedőbe „csalogatni”. Abban mindkét szervezet megegyezik, hogy „nem tud telt ház” lenni: ha a 400 fővárosi ágy betelik, akkor pluszmatracokat vetnek be – legrosszabb esetben egy szék mindenkinek jut a fűtött helyiségekben.


Részletek, közérdekű információk a január 7-én megjelent friss Vasárnapi Hírekben.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!