Menekülő családok, egyenruhában masírozó szélsőségesek, hárító kormányzati nyilatkozatok, a kezdeti tétovázás után délutánra határozottá változott rendőri fellépés, feszült nemzetközi figyelem – a magyarországi viszonyok lenyomata Gyöngyöspatán.

 
Kié itt a véderő?

Orbán Viktor miniszterelnök a választások idején azt ígérte, két pofonnal elintézi a masírozó szélsőségeseket. Belügyminisztere két héten belüli rendteremtésről beszélt. Rendnek nem volt nyoma tegnap a Heves megyei Gyön­gyöspatán. Hónapok óta tartó tétovázás után készült el az a jogszabály, amely kötelezővé teszi a hatóságok fellépését azokkal szemben, akik a rendfenntartás jogát ki akarják emelni a törvényes keretek közül. A jövőben százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki „közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel vagy ilyen tevékenység látszatát kelti". Az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet módosítása a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Lapzártánkkor maga Pintér Sándor belügyminiszter érkezett a helyszínre, Gyön­gyös­patára. Sajtótájékoztatóján bejelentette: nyolc embert állított elő a rendőrség garázdaság miatt. Elmondta: a gyanúsítottak riadalmat és félelmet keltettek a helyi lakosságban, ez pedig garázdaságot jelent. Vagyis nem az új kormányrendeletre hivatkozva állították elő őket, amely szombaton 0 órakor lép életbe – tette hozzá Pintér. A helyi romák kérdésére kijelentette: garantálja a rendet, és a munkahelyeket is „megteremtik majd, de akkor dolgozni kell". – Mi elől kellett kimenteni a cigány lakosságot? Látnak-e vonulást, ami félelmet keltene? – tette fel a kérdést. Szerinte helyes volt rendeletet alkotni a fellépés megerősítésére.

A rendelet időszerűségét aláhúzza, hogy a Jobbik nemcsak azokban a községekben szervez megfélemlítő akciókat, amelyekben feszült a helyzet (Gyöngyöspata, Hajdúhadház), hanem olyanokban is, ahová importálják a szembenállás szellemét, mint például Magyarbánhegyes. – Ha az állam nem tudja ellátni feladatát, akkor vége a jognak, anarchia jön – nyilatkozta lapunknak Lövétei István alkotmányjogász. Szerinte érthetetlen a belügyminiszter érvelése, hiszen a jelenlegi törvénykezés is egyértelműen rendelkezik ilyen esetekben, a fellépési lehetőség adott, végre élni is kellene már vele. – Ha netán mindenki fegyvert ragad, akkor abból polgárháború lesz – tette hozzá.

A helyzet ettől nem sokban különbözött tegnap Gyöngyöspatán. Pénteken reggel nyolc órára a gyöngyöspatai romák elköltöztették a településről asszonyaikat és gyermekeiket. Döntésük oka, hogy a hétvégére jelentette be kiképzőtábora tevékenységének megindítását a gárdával szövetséges Véderő. A Független Hírügynökség kérdésére Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke azt mondta, összesen 276 ember hagyta el a települést. Közülük többek állítólag a kivándorlást tervezik, az USA és Kanada segítségét kérik.

A cigányok lakta utcákhoz közel fekvő táborban, amely magánterületen van, ott most egyebek közt fegyverismeret és közelharc oktatását tervezi a szélsőséges szervezet. Hogy miként, azt a szervezet honlapján olvasható beszámolóból tudjuk: „A főparancsnok szépen rámutat az emberi test gyenge pontjaira, megtanuljuk, hogy késsel vagy akár a nélkül egy fegyveres őrt hogyan kell profin hatástalanítani. Csendben. Azonnal” - írja egy résztvevő. Ilyen táborozást terveznek Gyöngyöspatára is, ahol megvásároltak egy telket. Hogy miért éppen Gyöngyöspatán? A szervezet vezetője, bizonyos Eszes Tamás szerint azért, mert ott lehetett olcsón kapni.

A Véderő tagjai múlt szombaton érkeztek Gyöngyöspatára, a helyi cigányok szerint csak azért, hogy megfélemlítsék őket. A szélsőjobbos szervezetek felvonulási sorozata akkor kezdődött, amikor egy helyi lakos február végén öngyilkos lett. Az idős férfi a helyi Jobbik elnöke szerint azért vetett véget az életének, mert azt hitte, szomszédjába árvízkárosult cigányok költöznek. A témát felkapta a Jobbik, megjelentek a Szebb Jövőért Polgárőregyesület emberei, majd a Véderő vett telket a cigánysor feletti dombon. A helyzetet súlyosbítja, hogy kedd óta nincs a falunak vezetése, mert egészségügyi problémakra hivatkozva lemondott Tábi László polgármester. 

A Véderő tagjai egyenruha-szerűséget öltöttek magukra tegnap Gyöngyöspatán, bár a ruházatuk mutatta az eklektika jegyeit. Volt, akinek pólóján Magyar Nemzeti Gárda felirat volt, másén a „Szabadságot Budaházynak” felirat. A többiek terepszínű ruhában indultak (volna) gyakorlatozni. A ruhának azért volt jelentősége, mert a rendőrség délutánra ez alapján találta meg az indokot a fellépésre, a tábor felszámolására: az egyenruha alkalmas arra, hogy másokban riadalmat keltsen, ez pedig szabálysértés. A táborhoz délután négytől 15-20 fős csoportokban érkeztek a rendőrök, és mindig elvittek valakit igazoltatásra. Eszes, a Véderő vezetője állítólag ellenállt a rendőri intézkedésnek, ezért őt előállították. Lapzártánkra viszonylagos nyugalom uralta a kihalt települést, bár az otthonukban maradt helyiek tartottak az éjszakától. A rendőrök határozott fellépést ígértek nekik az esetleg visszaszivárogni akaró véderősökkel szemben.

A tegnapi történések megtörték a hosszúra nyúlt kormányzati hallgatást. Reggel a Véderő elől menekülő családokat – jelentős médiafigyelem mellett – Csillebércre szállították buszokkal. A mentőakció szervezője az a Richard Field amerikai állampolgár, aki ingatlanbefektetőként érkezett Magyarországra, de az elmúlt időben egyre több politikai ügybe keverte bele magát. Field már tavaly nagy feltűnést keltett, amikor egy Morvai Krisztinának címzett nyílt levélben a 30-as évek nemzetiszocialista mozgalmaihoz hasonlította a Magyar Gárdát.

A mentőakció okán Field vitába keveredett tegnap a miniszterelnök szóvivőjével. A helyiek távozásának hírére ugyanis Szijjártó Péter azt találta nyilatkozni, hogy szó sincs kitelepülésről, a családok egy régebben szervezett üdülésre(!) indultak pénteken. Richard Field és a családok elhelyezését megszervező Vöröskereszt is megcáfolta Szijjártót. – Lehet ezt kirándulásnak nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket” – mondta Field. Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója azt mondta, hogy a gyöngyöspataiak kérésére szervezték meg már a húsvéti tábort.

A kormány romaügyi felelőse pénteken meglátogatta a csillebérci táborba érkezett romákat. Balog Zoltán felzárkóztatási államtitkár szerint szükségtelenül felfújt ügyről van szó. Elismerte ugyanakkor, hogy „stresszes” időszak ez az ott élőknek, amikor néhány „idióta” lőgyakorlatot szervez a faluba, a Véderő felelősségét tehát elismeri. A kormány hirtelen aktivitásának köze lehet ahhoz, hogy a történéseket szinte példátlan nemzetközi médiafigyelem kísérte. Az ügy vezető hír volt például a Washington Post honlapján, de szinte az összes nagyobb hírügynökség beszámolt róla. Az Associated Press hírügynökség Eszes Tamással, a Véderő „századosával” készített interjút. Eszes tagadta, hogy ők rasszisták lennének, hozzátette ugyanakkor, hogy a „cigánybűnözés” létező probléma, amit kár lenne tagadni. Tegnap több budapesti követség is Gyöngyöspatára küldte munkatársát.

Persze megszólalt a Jobbik is. Azt állították, nem nekik, hanem a Fidesznek van közük a Véderőhöz. Vona Gábor pártelnök pedig elérkezettnek látta az időt, hogy tévévitára hívja ki Orbán Viktort. Mindezek fényében figyelemre méltó, hogy a Jobbik vezetése eszkalálja a hisztériakeltést: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a vele szorosan együttműködő Véderő mellé még egy testület létesítésére is rábólintottak. A jobbikos önkormányzati vezetés alatt álló Tiszavasváron már megjelent a negyvenfős állománnyal, lovakkal és autóval rendelkező, helyi adókból finanszírozott csendőrség is, az 1944-es deportáló testület kakastollas fővegével.

Az MSZP szerint a kormány az alkotmányozás lezárultával végre foglalkozhatna „a mára a polgárháború szélére sodródó ország” valódi problémáival. Ezt Nyakó István országgyűlési képviselő mondta pénteken az MTI-nek a Heves megyei Gyöngyöspatán történtekkel kapcsolatban.

 

 

Rendőrségi szakszervezetek a semmisségi törvény után megrökönyödéssel fogadták Kövér László házelnöknek minapi, a Duna Tv Közbeszéd című műsorában elhangzott szavait. Kövér azt tette szóvá, hogy a Gyurcsány-kormány alatt nem tüntettek a rendőrök a kormány ellen, szerinte 2006 őszén „lapítottak, mint az a bizonyos gazban”. A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) szerint tűrhetetlen az, hogy Kövér ürülékhez hasonlította a rendőröket és szakszervezeti vezetőiket. „A magam, szakszervezeti kollégáim, valamint azon fegyveres és rendvédelmi munkavállalók nevében, akik egzisztenciájukat kockáztatva részt vettek a demonstrációkon, elvárom, hogy az országgyűlési elnök nyilvánosan megkövessen bennünket” – szögezi le közleményében Kónya Péter FRDÉSZ-elnök.

 

A Jobbik által szervezett „tavaszi megfélemlítés” szervezőinek életútja több olyan motívumot is tartalmaz, amely megkérdőjelezheti szándékuk és közéleti szerepvállalásuk tisztaságát. Gyüre Csaba országos pártalelnök, országgyűlési képviselő a hajdúhadházi rendezvény egyik szónoka kulcsszerepet játszott Északkelet-Magyarországon a Magyar Gárda megalakításában. Néhányadmagával ő volt az ötletgazdája a Nemzeti Őrsereg nevű, a gárdához hasonló 150 fős alakulatnak, amely Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Hajdú, Heves és Békés megyékben is tevékenykedik. Samu Tamás Gergő Jobbik megyei elnök a magyarbánhegyesi provokatív események egyik szervezője a szélsőséges Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistája. A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata alapján ítélték el első fokon hivatalos személy elleni erőszakért, mivel 2008. március 15-én este a rendbontó tömegből a rendőrök felé dobott különböző tárgyakat, illetve egy rendőr pajzsába rúgott. Sneider Tamás országos pártalelnök Vona Gábor megbízása alapján a hajdúhadházi események irányításában vett részt, beszédet mondott az ottani demonstráción. Önéletrajzában megemlíti: „a kilencvenes évek elején vezetője voltam az első csonka országi nemzeti ifjúsági szervezetnek”. A Roy néven ismert szkinhedvezér ellen egy cigány ember megverése ügyében emelt vádat az ügyészség. „Az üldözés során Farkas Bélát Sneider Tamás leütötte. Amikor a sértett földre került, az elsőrendű vádlott és a társaságában levő személyek őt kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdték, majd a sértettet összerugdosták.” Hegedűs Lóránt református lelkész szentelte föl Tiszavasváron a csendőrség zászlaját. Hegedűs évek óta „szerepel” az Antiszemitizmus.hu rasszistaellenes honlapon kirekesztő jellegű szövegei miatt. A MIÉP egyik orgánumába írta ezt: „Galíciai jöttmentek hada… Jönnek megint a Duna partjára… Még egyet rúgni a magyarba… Rekeszd ki őket, mert ha nem teszed meg, ők rekesztenek ki.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!