A Fidesz- és a Jobbik-szavazók tartották leginkább Orbán Viktor érdemi kihívójának Botka Lászlót; a kiábrándult tömegeknek mindegy, ki a jelölt, csak jöjjön egy ember, aki mögé be lehet állni – ez a két alapvető tanulsága annak a kutatásnak, amivel a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet próbálta feltérképezni, miképp változtatta meg a szavazók hozzáállását az, hogy Botka László leköszönt a miniszterelnök-jelöltségről.

 
VH, 2017. október 7.

A Fidesz-tábor 27 százaléka szerint rontja, 8 százaléka szerint javítja a baloldal győzelmi esélyeit Botka kihátrálása. Ugyanez az aránypár a Jobbik esetében 47, illetve 6 százalék – ez azt bizonyítja, hogy a Jobbik szimpatizánsai úgy gondolták: Botka László érdemi riválisa miniszterelnök-jelöltjüknek, Vona Gábornak.

Persze a demokratikus ellenzék szempontjából az az igazán fontos, hogy a bázis miképp reagált. Az MSZP hívei megosztottabbak a kérdésben: 30 százalékuk szerint gyengítette a győzelem esélyét a szegedi polgármester elmenetele, és 26 százalékuk lát így nagyobb sanszot a győzelemre. Azt, hogy az utóbbi vélekedés kisebbségbe került, ellenpontozza, hogy a szocialista szavazók 40 százaléka szerint érdemben nem befolyásolja a kormányváltás lehetőségét Botka búcsúja.

A más pártok – zömmel a DK, az LMP, a Momentum, az Együtt, a PM – támogatóinak 26 százaléka hiszi, hogy romlottak a kormányváltás esélyei, 21 százalék viszont épp az ellenkezőjét gondolja. Itt még jelentősebb a „Botka lelépése semmit nem nyom a latban” vélekedés: 44 százalék.

A kormányváltók számára legfontosabb vokstartalékot jelentő bizonytalanok körében ugyanannyian (17/17 százalék) vizionálnak esélyromlást, illetve javulást – és azok aránya, akik szerint pont semmi nem változott, 45 százalék.

Folytatás, a közvélemény-kuttaás részletes eredményei az október 7-i Vasárnapi Hírek 16-17. oldalán, "Botka után, szabadon" címmel.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, az árusoknál követekező számunk megjelenéséig kapható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!