Jóval többről van szó, mint a meghirdetett médiaháborúról, véli Krekó Péter, a Political Capital igazgatója. Semmilyen szempontból nem normális ez a helyzet, és nagyon komoly válságot jelez – Simicska Lajos az utóbbi időben jól láthatóan kényelmetlenné vált a kormány számára, cégbirodalma messze túlnyúlik a médián, és az államigazgatástól a törvényhozásig túlzottan nagy erőt képviselt. Ez válhatott kényelmetlenné a miniszterelnöknek, aki Seszták Miklós kinevezésével, s így Simicska embereinek fontos pozíciókból történő eltávolításával egy ideje már kinyilvánította szándékát: egykori jó barátja hatalmának meggyengítését.

 
Krekó Péter - Forrás: nol.hu

„A kormánynak jelenleg az az érdeke, hogy ne egyetlen egyeduralkodó, hanem több üzleti érdekeltség vegye körül. A miniszterelnök valószínűleg már túl nagy kihívást, veszélyt érzett ebből az irányból, ezért próbálta meg letörni Simicska Lajos hatalmát. Ezt jelezte az is, amikor az uniós pénzek elosztását Lázár János kezébe adta, ami komoly érvágást jelentett a Közgép urának”, magyarázza az elemző.

Valószínűnek tűnik egyébként, hogy a miniszterelnök érdekköre is túlment egy határon, amikor Simicska Lajos megregulázásáról volt szó – ezért szakadhatott el a cérna.

Jelenleg túl vagyunk a racionalitáson, így szinte megjósolhatatlan, hogy mi történik az elkövetkező napokban. Amikor ugyanis az a kérdés, hogy a politikai hatalom milyen eszközökkel küzd meg a gazdasági hatalommal, nem mindegy, hogy előveszik-e a nehézfegyvereket. Nagyon valószínű, hogy mindkét fél bőséggel rendelkezik olyan információkkal, amelyek végzetesek lehetnek a másikra nézve, de egyelőre nem tudni, hogy be merik-e egyáltalán vetni azokat. Az biztos, hogy mindkét félnek nagyon nehéz lesz innentől az élete. „Azt nem mondanám, hogy a háborút Orbán Viktor nyerte meg, de az biztos, hogy ezt a fontos csatát Simicska Lajos vesztette el” – mondja Krekó Péter. A legfőbb kérdés viszont az, hogy egyedül Orbán marad-e a porondon, vagy mindketten elesnek-e. Mert az legyen egyértelmű, hogy Simicska rengeteg kárt tud okozni a kormánynak. Mindenesetre a kormány egyelőre hallgat.

Krekó Péter szerint „azt nem tudjuk, hogy a színfalak mögött mi folyik, de az biztos, hogy a kormány több elég kétes ügyből is ki tudott jól jönni azzal a stratégiával, hogy érdemben nem reagáltak a felmerülő vádakra – ilyen volt a NAV körüli botrány vagy az ingatlanügyek esete”.

Ráadásul egy nyers, hatalmi konfliktust látunk, amelyben az a groteszk helyzet állt elő, hogy egy minimum megkérdőjelezhető hitelességű ember, mint Simicska Lajos, a transzparenciát és a demokráciát tűzi a zászlójára… Az elemző szerint ez minimum furcsa, mint ahogy az is, hogyan reagál ezekre a hívószavakra például a baloldal. Akik egyrészt hátradőlve nézik a műsort, másrészt egyfajta áldozati szerepben látják Simicskát. Egyik sem tűnik túl jó megoldásnak.

A fő kérdés természetesen az, hogy a bizonytalan szavazók, a pártkötődés nélküliek hogyan reagálnak majd erre az esetre, melyik párt tud profitálni a mostani, felfokozott hangulat szülte lehetőségekből.

 

--------------------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!