„Az élet nyáron sem állhat meg! Adj vért!” jelszóval indított még júniusban véradókampányt a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat, mellyel arra kívánta buzdítani az önkénteseket, hogy a sok szempontból uborkaszezonnak számító nyári hónapokban se lankadjon a véradókedv – vérre ugyanis júliusban és augusztusban is ugyanakkora szükség van, mint az év többi részében.

 

Ehhez képest a kánikulára, a szabadságokra és az allergiaszezonra hivatkozva az utóbbi két hónapban jelentősen csökkent a véradói aktivitás – míg egy átlagos napon 1600-1800-an adnak vért, addig idén augusztusban az intenzív toborzás ellenére is alig 50 százalékos volt a részvétel.

Mivel a vér mással nem pótolható – áll az OVSZ napokban kiadott segélykérő közleményében –, az elmúlt időszak alacsony véradási száma miatt a következő napokban, hetekben fokozottan számítanak az önzetlen véradók segítségére, hogy egyetlen életmentő beavatkozás se kerüljön veszélybe, a krónikus kezelések vérigénye is meglegyen és a tervezett műtéteket se kelljen vérhiány miatt elhalasztani.

A szeptember 2-ig tartó kampányban részt vevőket értékes heti nyereményekkel és egy fődíjjal is motiválni kívánja az OVSZ. Mindenki, aki vért ad, egy személyre szabott köszönőkártyát kap, amely egyben nyereményszelvény is, melyet csak fel kell tölteni a www. voroskereszt.hu/veradasnyar oldalra. A heti nyertes egy élménycsomaggal gazdagodik, mely tartalmaz egy páros belépőt a Budapest Park valamelyik koncertjére, egy páros RepTár-belépőt a szolnoki repülőmúzeumba, és egy két személyre szóló borkóstolót a badacsonyi Laposa Birtokra. A fődíj egy nagyképernyős tévé lesz.

„Nyáron nincs értelme számokról beszélni” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak adott interjúban Hajnal Gabriella, az ország összes állami iskoláját fenntartó Klebelsberg Központ vezetője. Nemrég arról jelentek meg hírek, hogy kétezernél több betöltetlen tanári álláshely van az országban, de Hajnal szerint a nyári időszakban természetes a fluktuáció, vannak betöltetlen álláshelyek, országos pedagógushiány viszont nincs.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!