A Fidesz által több körben elővezetett puhítási próbálkozás után bekeményítettek a szakszervezetek, útlezárásokkal és demonstrációval válaszolnak a kormány rabszolgatörvényére. A tiltakozás Veszprémben már pénteken megkezdődött, szombaton Budapesten, hétfőn Pécsen vonulnak utcára a munkavállalók.

 

A Munka törvénykönyvének Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf által jegyzett – s ezért az egyeztetés kínos kényszerétől szabaduló – módosítása továbbra sem nyerte el a szakszervezetek tetszését. A  Fidesz kommunikációja azzal próbálta lenyelhetővé tenni a keserűpirulát, hogy csak a munkavállalók beleegyezésével lehetne az elrendelhető túlmunkát akár 400 órára, az elszámolási időszakot, vagyis a kifizetés időszakát akár három évre emelni. Azt az elrugaszkodott Fidesz-mondást szinte senki sem veszi komolyan, hogy a munkavállalók elől így hárul el az akadály a több fizetés elől. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke erről azt nyilatkozta, hogy mindig a munkáltató van gazdasági előnyben, hiszen sokan lehetnek olyan élethelyzetben, hogy nem kockáztathatják a munkahelyük elvesztését.

A Fidesz a tiltakozó hangokat meg sem hallva – vagy talán éppen azért – még jobban bekeményített, írja a Népszava. A törvényalkotási bizottság fideszes alelnöke, Bajkai István csütörtökön este 8 óra után nyújtott összegző módosító javaslata a szakszervezeti szerepvállalást, a közös fellépést még jobban megnehezítő módon egyéni beleegyezésekhez köti az évi 400 túlóra elrendelését.

A javaslatról jövő kedden szavaznak, a szakszervezetek szombat délelőtt kezdenek a Jászai Mari téren.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!