Meg kell érteni, emberek dolgoznak a minisztériumokban is, nem marad idejük, energiájuk mindenre – ezt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője nyilatkozta a Magyar Narancsnak, és tulajdonképpen ezzel mindent meg is magyarázott. Nem maradunk tehát gondolati mankók nélkül, amikor az elmúlt hét néhány figyelemreméltó nyilatkozatából szemezgetünk.

Az hét első fecskéje Tarlós István volt, aki a Fehér könyv sikerén felbuzdulva megjelentette annak folytatását, a Zöld könyvet is. A városvezetés elmúlt 10 hónapját értékelő kötet bemutatóján sajátos önellentmondásba keveredett. „Létezik olyan, hogy hajléktalanbűnözés, ha tetszik, ha nem” – jelentette ki kategorikusan, ám hozzátette: ha hajléktalan bűnözik, az ugyanolyan, mintha bárki más tenné azt. A kategória így vált jól körülhatárolhatóvá. A főpolgármester másik nagy volumenű tette a héten a budapesti zászló ismételt lecserélésére volt. Bár még meg sem fakult a hímzés a csupán alig több mint két hete létező, de máris igen híres zászlón, most egy újabbra lesz szükség, amely, Tarlós szavaival: „a hagyományok mellett a modern városarculat elemeit is magán hordozza”. Ezt is kíváncsian várjuk, az interneten mindenesetre a lelkes honpolgárok már szakmányban gyártják a jobbnál jobb ötleteket.

„A Fidesz-kormányzat világosan megbélyegezte az Audival járókat – pártállástól függetlenül, és egyértelműen letette a voksot a népautó Skoda mellett.” Ezt már Lázár János mondta egy sajtótájékoztatón, rátapintva az ország legérzékenyebb pontjára. Hogy a harmincmilliós Audival furikázó Fidesz-frakcióvezető maga hol, s miként viseli a kormány által rásütött stigmát, erre nem tért ki nyilatkozatában, mindenesetre e míves mondatot különösebb pironkodás nélkül tudta elmondani.

Szerdán Hoffmann Rózsa köszöntötte honlapján a tanévkezdő diákokat, ráadásul még a kellemest is összekötötte a hasznossal. Nem titkolt célja szerint az iskolás gyerekektől fejenként 100 forintot kalapozna össze, hogy Böjte Csaba árvái népviseletbe öltözve járhassanak templomba. „Csaba testvér imáit talán nem hallgatja meg a Jóisten? Dehogynem! Csak éppen most Titeket szólít meg: tegyetek jót! Támogassátok fejenként legalább 100-100 forinttal csíksomlyói nehéz sorsú társaitokat! Hogy az ünnepnapok alkalmával felvehessék a Tőletek ajándékba kapott székely ruhákat!” Szép gondolat. Kár, hogy mindeközben Pest megyében hatezer diáknak nem érkezett meg a tankönyve és az államtitkár asszony közoktatási koncepciójáról is kiderült, hogy köszönő viszonyban sincs a minden kormányzati lépés alapját képező Széll Kálmán-tervvel. Hogy az ünneplő népviseletre történő adakozáson túl, mi lesz a magyar oktatással, arra Hoffmann párttársa, Harrach Péter KDNP-frakcióvezető igyekezett választ adni a bevezetőben idézett interjúban. Arra a kérdésre, vajon mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik már 16 éves korukban kikerülnek az iskolából, kérlelhetetlen őszinteséggel felelt: „Ez a következő kérdés. Sajnos még megválaszolatlan”.

A tanévet Orbán Viktor miniszterelnök a piarista gimnáziumban nyitotta, ott hallhatta Erdő Péter bíboros, prímás szavait, aki szentbeszédében hangsúlyozta: „színvonalasan előadott, naprakész, helytálló, igaz ismeretekre van szükségük az embereknek”. Ez most vajon a kormány dicsérete, avagy nyílt kritikája?

Színvonalasan előadott, naprakész, helytálló, igaz ismeretekkel ismét csak rovatunk állandó szereplőjének, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőnek jóvoltából lehettünk gazdagabbak a héten.

A közszolgálati híradó érezte ugyanis feladatának, hogy a magyar sportéletben bekövetkezett sorsdöntő változásról tájékoztassa a hírekre éhes tömegeket: Szijjártó szóvivő igazolt teremfocista lett. – Mindig ez volt az álmom. Most 32 évesen ez sikerült is – nyilatkozta maga az érintett a jövőbe vetett hittől csillogó szemekkel. Most, hogy a belpolitikai hírek után a sporthíradóba is be tudott férkőzni, nekünk nem marad más dolgunk, mint gratulálni és útravalót adni az örök érvényű jó tanáccsal: a csúcson kell abbahagyni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!