Az iskolák lasszóval fognák az informatikatanárokat... A friss vasárnapi Hírekben munkatársunk, Szabó Kata "Tanítanák, de ennyiért nem" címmel írt összefoglalót a súlyos helyzet kialakulásának okairól, és a megoldás lehetőségeiről.

 
Illusztráció

Az egyik ok a néhány évvel ezelőtt nagy lendülettel végrehajtott átalakítás volt. Erről így írt munkatársunk:

"A magyar diákok kevés óraszámban és sokszor elavult eszközökön tanulják az informatikát. A legnagyobb gond azonban az, hogy nincsen elegendő informatikatanár.

Ennek egyik oka, hogy 2012-ben, amikor az iskolák állami fenntartás alá kerültek, a mérnök-tanárokat nem engedték már általános iskolákban tanítani, csak a szakközépiskolákban maradhattak – mondja Bánhidi Sándorné, az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete (ISZE) főtitkára. Ezt a kormányzat azzal indokolta, hogy a mérnököknek nincsen megfelelő szakvégzettségük.

Akkor körülbelül ezer informatikatanárt veszített el az oktatás, ami különösen nagy szám, ha belegondolunk, hogy belőlük általában egy kell iskolánként, nagyobb intézményben legfeljebb kettő. Emellett felére csökkentették a számítástechnika-órák számát, ami további tanárelvándorláshoz vezetett – a szakemberek könnyedén találtak maguknak állást a versenyszférában.

Most viszont újabb fordulat történt: nyáron szakgimnáziummá alakultak a szakközépiskolák, az intézményekben emelkedett az informatika-óraszám.

Ennek ugyan örülnek a szakmai szervezetek, de jelenleg sok helyen nincs, aki tanítsa a tárgyat. „A tanév már elkezdődött, és jelenleg száz olyan levél áll a postafiókomban, amelyben iskolaigazgatók kérnek segítséget, mert szükségük lenne informatikatanárra” – érzékelteti a helyzet súlyosságát Bánhidi Sándorné."


További részletek "Tanítanák, de ennyiért nem" címmel a friss VH-ban: 22 ezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról - Vannak cégek, amelyek más szakmák képviselőit, köztük bölcsészeket képeznek át programozókká - Az iskolákban sok helyen szakképesítés nélküli tanárok tanítanak informatikát, törvényellenesen.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!