Ismét megvillantotta felsőtestét az újraválasztásáért kampányoló Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök az ortodox hagyományok szellemében jeges vízben mártózott meg a pravoszláv naptár szerinti vízkereszt ünnepén.

 
Fotó: Alexey Druzhinin, Sputnik/AFP

A Jézus megkeresztelését felidéző szertartás helyszíne a Moszkvától északra, 400 kilométerre fekvő Szeliger-tó volt. A mínusz 6 Celsius-fokos hidegben az államfő levetette báránybőr kabátját és csizmáját, fürdőnadrágosan keresztet vetett, majd néhány másodpercre alámerült a tó jegébe vágott lékben.

A mutatványt az egyház jelen lévő papjain kívül az orosz állami televízió nézői is megtekinthették. A március 18-ra kiírt elnökválasztás toronymagas esélyese a hivatalban lévő államfő, aki kampányában gyakran és szívesen mutatja meg 65 évesen is sportos felsőtestét csupaszon.

Kevésbé látványos, ám az orosz viszonyokat annál jobban jellemző kampányhír, hogy a moszkvai alkotmánybíróság elutasította Alekszej Navalnij beadványát. Az ellenzéki vezető felülvizsgálatért fordult a testülethez, miután a választási bizottság eltiltotta a választáson való részvételtől egy korábbi, felfüggesztett börtönbüntetésére hivatkozva. Csakhogy a politikus szerint koncepciós per áldozata lett: éppen azzal a szándékkal ítélték el, hogy ne indulhasson Putyin ellen. A Kreml urát híven szolgáló állami hatóságok továbbra is mindent megtesznek azért, hogy ne lehessen komoly vetélytársa az egykori KGB-tisztnek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!