Pár hónappal ezelőtt még kérdőjellel mondta, ma már felkiáltójellel teszi: „Saját apparátusát üldözi a kormány, tartalékos katonai szolgálatra kényszeríti az elbocsátásra kijelölt 9-10 ezer minisztériumi alkalmazottat!”

 

Ezt Boros Péterné, a Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke mondta a VH-nak, hozzátéve: minden létező eszközzel tiltakozni fognak.

„Lázár János két éve még postásnak képezte volna át a leépítendő közszolgákat, a mai sajtóhírekben szereplő elképzelés kihagyja a tűzoltót, és tartalékos katonai szolgálatvállalásért cserébe finanszírozná az állam az átképzést szociális munkásnak vagy műtőssegédnek. A katonai összefüggést nem is igazán értem, az alkalmazottak csaknem 80 százaléka nő. A többdiplomás, nagy tapasztalatú és ezt a kormányt is felkészülten szolgáló közalkalmazottakkal szemben ez az elképzelés több mint megalázó. A családbarát kormánynak a családok évében tett családok elleni lépése” – mondja Boros Péterné.

Az elnök szerint százezer alkalmazott hiányzik a közszférából, így az említett 9-10 ezer embert később vissza kell pótolni, különben igen súlyos, működési zavarokat okozó tünetek jelentkeznek. Az MKKSZ belső információi szerint egyébként a kormány teljesen át kívánja alakítani a közszféra szabályozását, átírja a közalkalmazottak és köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy a Munka törvénykönyve hatálya alá kerüljön az érintettek egy része. Így a kormány kezét még kevésbé kötnék a szabályozások a változtatásokban.

„Valójában a bürokráciacsökkentés jelentene megoldást a bonyolult, túlszabályozott államigazgatás egyszerűsítésével. A  létszámhiány miatt túlterhelt közalkalmazottakra ugyanis további terheket ró a létszámcsökkentés” – fejti ki Boros Péterné. Az MKKSZ elnöke a hét közepén levelet írt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek az érdekegyeztető fórum összehívását sürgetve.

A 24.hu írta meg a héten, hogy 9-10 ezer minisztériumi és kormányzati alkalmazottat tervez a kormány október végéig a bürokráciacsökkentés jegyében, egy részüket OKJ-s képzéseken képeznék át. Állítólag a napokban közölték az elbocsátásra váró hivatalnokokkal, hogy csak tartalékos katonai szolgálatvállalás fejében finanszírozza az állam az átképzést. Az érintettek egyike azt nyilatkozta, már el is kezdődött a válogatás, le kellett adni a bizonyítvány- és a jogosítványmásolatot, és egy orvoscsoport is megvizsgálja a tisztviselőket.

FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY/KORMANY.HU 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!