A háttérben még mindig megy az üzlet, csak épp a volumene ment össze – állítja több forrásunk arról, hogy Simicska Lajossal még mindig bizniszelnek régi fideszes elv- és üzlettársai, csak épp óvatosan (például fedőcégek, strómanok közvetítésével), hiszen a fejével játszik, aki a miniszterelnököt rendre legeciző egykori főoligarchával politikai-gazdasági viszonyt ápol.

 
VH, 2017. október 14.

A választások után ígérete szerint hátralépő Lázár Jánosnak is felrótták, hogy ha kellett, a közigazgatás segített Orbán Viktor volt szobatársának, illetve maga is találkozott vele azt követően, hogy Simicska Lajos tiltólistára került.

Persze ez csak egy volt a számos ok közül, ami miatt kihátrálni készül (vagy éppen kényszerül) a „nagypolitikából”.

Hogy mi motiválja visszahúzódását, arról számos történet kering.


Kényszerű elszakadás

Lázár János saját interpretációja arról szól, hogy választókörzetébe húzódik vissza tanulni, illetve a hétköznapi emberek hétköznapi ügyeit szeretné előmozdítani.

Környezete verziója már némi sértődöttséget is említ, mondván: nehezen viselte, hogy miközben énképe szerint gatyába rázta a közigazgatást, addig teljesítményét nem ismerték el. Ellenlábasai azonban arról beszélnek, hogy személyes konfliktusok miatt kellett távoznia.

Az alapsztori Rogán Antalra mutogat, mondván, ő szorította vissza, és ő tölti majd ki az utána maradó űrt a 2018-as választásokat követően. Nem vitás: a miniszterelnöki kabinetfőnök számos területét lenyeste (például a kormányzati kommunikációt) a Miniszterelnökség vezetőjének, de önmagában ez nem jelenti azt, hogy Rogán–Lázár tuszakodásról van szó. Hiszen a nemzetgazdasági miniszterhez is átkerültek Lázár egyes területei – márpedig Varga Mihályról köztudott, hogy nem folyik bele lobbiharcokba. Ha úgy tetszik, csak Orbán Viktor szavára figyel, és csak a miniszterelnöknek felel.

Ráadásul a Lázár körüli „kavarodásban” többen hírelik egy másik miniszter nevét, Pintér Sándorét. A belügyi tárca első embere és a Miniszterelnökség vezetője régóta nem szívelik egymást, többek között azért, mert a hírek szerint Lázár 2010 óta többször szívesen lett volna belügyminiszter.

Mindenesetre Pintér feltűnése is miniszterelnöki akaratot sejtet, noha a hivatalos verzió az önkéntes hátralépésről szól. Amit viszont a jelenlegi centralizált hatalmi rendszerben Lázár János nem tehetett volna meg önkényesen. Úgyhogy a minimum, hogy a kormányfőnek is rá kellett bólintania.

Egyes forrásaink szerint Orbán Viktor inkább küldte. Hogy mi motiválhatta a miniszterelnököt, arról csak találgatni lehet. Sokan a legkézenfekvőbbnek a közigazgatás és az uniós pályázati rendszer gyenge teljesítményét tartják, de terjed rendszeren belül egy pletyka, ami arról szól: a kormányfő a „kampányt védte” Lázár előéletétől.

Hogy ez mit jelent, azt senki sem tudja biztosan – legfeljebb egyes belügyi szervek (és itt jön a képbe Pintér Sándor) –, de legtöbben azt gyanítják, hogy korábbi üzleti lobbizáshoz lehet köze. (Emlékeztetőül: egyik legintenzívebb ilyen kapcsolat a Continental Dohányipari Zrt. vezetőjéhez, Sánta Jánoshoz kötötte. Akit egyébként a szocialista kormányok alatt sokáig Veress János kvázi táskás embereként emlegettek, majd 2008-ban már a Fidesznél prezentálta azt az elképzelést, ami a trafiktörvényben öltött testet.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!