Felrobbant azt internet – pontosabban annak egy igen bennfentes szegmense –, miután Craig Wright ausztrál üzletember és kriptográfus bejelentette, ő a Bitcoinrendszer alapítója. Hogy ez az információ a földi halandók számára is hírértékkel szolgáljon, ahhoz jó tudni, hogy a Bitcon egy újfajta fizetési rendszer. Az érdekessége nem abban rejlik, hogy a Bitcoint egy új valutaként is fel lehet fogni, hanem abban, hogy egy forradalmian új fizetési rendszernek tekinthető, ami meghaladja az olyan a hagyományos fizetőeszközökre épülő és piaci vállalatok által irányított rendszereket, mint a Visa vagy a PayPal.

A Bitcoin-rendszer egyéni számítógépek hálózatán alapul, és nyílt forráskód segítségével bárkinek, aki képes rá, lehetővé teszi, hogy bővítse ezt a blokkláncot, amiért Bitcoinokkal jutalmazzák. A „bányászat” névre keresztelt eljáráson túl hagyományosabb módszerekkel, valamilyen termék internetes eladásával vagy egyszerű tőzsdei tranzakcióval is Bitcoinhoz jutni.

A gond éppen az vele, ami népszerűvé teszi: nem függ kibocsátóktól és hatóságoktól, ezért ingyenes, de a működése szabályozatlan is, ezért hackerek és bűnözők is előszeretettel használhatják tranzakcióikhoz.

Így aztán a programozószakma fenegyerekei mellett a különböző adóhatóságok és bűnüldöző szervek is régóta szerették volna megtudni, ki hozta létre a digitális fizetőeszközt, akinek ráadásul a legenda szerint van 1 millió Bitcoinja is, amihez az alapítás óta nem nyúlt. Ez az eddig létező 15,5 millió digitális zsetonnak tetemes részét teszi ki, és valódi piaci értéke 450 millió dollár (123 milliárd forint) körül mozog.

A Satoshi Nakamoto álnév sokakat félrevezetett, két éve a Newsweek amerikai magazin nagy tényfeltáró cikket közölt arról, hogy a technológiát egy munkanélküli japán mérnök, Dorian Nakamoto dolgozta ki. A férfi akkor hallotta először a Bitcoin szót, mikor az újság riportere felhívta a fiát, de ez nem akadályozta meg a Newsweeket abban, hogy lehozza az anyagot. Dorian Nakamoto végül beperelte a Newsweeket, mivel cikkükkel hónapokra tönkretették az életét.

Craig Wrightról is jelent már meg tavaly hasonló cikk, de most magának kereste a bajt e heti bejelentésével, hiszen egy nappal utána már meg is jelent az ausztrál adóhatóság az otthonánál. Ráadásul egyre több fejlesztő mutat rá, nem valódiak azok a műszaki bizonyítékok, amelyekkel az „apaságát” akarja igazolni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!