Gebinbe adhatta ki a hatalom a piszkos munkát: mielőtt Mészáros Lőrinc érdekeltsége átveszi a Mediaworks Zrt.-t – sajtópiaci pletykák szerint –, a lelépő tulajdonosoknak még ki kellett végezniük a Népszabadságot. Hogy csak összeesküvés-elméletről van-e szó, azt nem lehet tudni, annyi biztos, hogy kicsi a mozgásterük: az osztrák Heinrich Pecina ellen Ausztriában sikkasztás miatt folyik eljárás, a korábbi résztulajdonos Spéder Zoltán szintén egy büntetőeljárás mellett szeretne eloldalazni (emlékeztetőül: a Spéder irányította FHB és a Takarékbank pénzügyi manővereit a jegybanki vizsgálat problémásnak találta). Hogy a Mediaworks kérésre vagy saját akaratából zárta be a lapot, egyre megy, a lényeg az, hogy a cég gazdasági okokra hivatkozva beszüntette a Népszabadságot. A gazdasági érveket azonban senki nem nyelte be: a Népszabadság bedöntése is politikai döntés volt.

 
 

„Pont egy hét telt el azóta, hogy a Mediaworks Zrt. minden magyarázat nélkül felfüggesztette Magyarország legnagyobb, országos politikai napilapját. A tulajdonos azóta munkaügyi túszként tartja fogva a szerkesztőség tagjait, és sem ő, sem egyetlen menedzsere nem nézett a szemünkbe és nem mondta ki, hogy a lap bezárásának politikai indokai voltak, így semmi esély arra, hogy valaha Népszabadság néven jelenhessen meg újság” – kommentálta a Népszabadság bezárása nyomán kialakult állóháborút Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese.

A jelek szerint egyedül a folyamatos médiafigyelem/-össztűz az, ami igazán fáj a Mediaworks Zrt.-nek, a szerkesztőség tagjainak sorsa önmagában nem hatja meg a kiadót – amelyik arra játszik, hogy kifárassza, megossza a felfüggesztett csapat tagjait. Stratégiája ésszerűnek tűnik, hiszen nagyon különböző élethelyzetű embereket kell összetartani. Így a Mediaworks egyelőre tárgyal. A kiindulási pontot a szerkesztőség határozta meg, azt javasolva, hogy a kiadó mindenkinek biztosítsa a méltányos választás lehetőségét: aki akar, az hadd menjen közös megegyezéssel, aki inkább maradna, az hadd tehesse meg. Mindenesetre a tárgyalások nem pörögnek, hiszen a lap szombati bezárása óta már másodszor vált vezérigazgatót a Mediaworks. (A szombaton megbízott vezérigazgatóvá emelt Katona Viktor a cég korábbi pénzügyi és operatív igazgatója hétfőn egészségi állapotára hivatkozva munkaviszonya felfüggesztését kérte, illetve kiszállt az igazgatóságból. Helyét szerdán Door Tamás, a társaság értékesítési és marketingigazgatója vette át a Mediaworks élén.) A Mediaworks egyelőre egyetlen engedményre volt hajlandó: az újságírók hármas csoportokba szervezve bemehettek személyes holmijaikért, melyek bedobozolva halmozódtak a Bécsi úti épület szerkesztőségi termében. Ahol az újságírók azzal szembesültek, hogy több dobozt már korábban kinyitottak valakik, illetve némi vita kerekedett arról, hogy mi tekinthető személyes tárgynak.

Ha mindenki helyzetét sikerült megnyugtatóan rendezni, a Népszabadság felfüggesztett szerkesztősége a lap átvételéről, valamilyen formában való újraindításáról tárgyalna, ám egyre inkább úgy tűnik: a kiadónak esze ágában sincs átengedni a brandet.

A népszabadságosok pénteken nemzetközi sajtótájékoztatón protestáltak, illetve hétfőre újabb akcióval készülnek, hogy mivel, az egyelőre titok. Ami a sajtótájékoztatót illeti, azért az osztrák fővárosban hívták össze, mert a Mediaworks tulajdonosa a Vienna Capital Partners. A szerkesztőség most azt kéri a kiadótól, hogy:

• Adjon hihető magyarázatot, miért zárta be a Népszabadságot, noha a lap teljesítette a tulajdonos gazdasági elvárásait.

• Árulja el, kinek és miért tettek szívességet a NOL lekapcsolásával, és milyen megtakarítást remél amunkatársak e-mail fiókjainak letiltásától.

• Mondja meg, mit tervez a jelenleg tétlenségre kárhoztatott munkavállalókkal.

• Foglaljon állást, hogy van-e köze a Népszabadság bezárásának Heinrich Pecina büntetőügyeihez, az említett ügyekben a magyar hatóságoktól kért jogsegélyhez.

• Illetve árulja el, hogy a Népszabadság beszüntetése összefügg-e azzal, miszerint a Vienna Capital Partners résztulajdonosa annak az FHB banknak, aminek vezérét, Spéder Zoltánt a hatalom kitette az oligarchák közül.

• Valamint tegyen jognyilatkozatot arról, hogy a munkatársak elektronikus levelezését nem töri fel, nem sérti meg a kiadóra is vonatkozó forrásvédelmi kötelezettségeket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!