Óriási a dömping a gyógyszertárakban a forgalomból kivont vérnyomáscsökkentők miatt, több helyettesítőt már alig lehet kapni. Eközben a betegek visszakaphatják a pénzüket, ha visszaviszik a forgalomból kivont termékeket.

 

Blokk nélkül is visszakaphatják a gyógyszereik árát azok a betegek, akik visszaviszik a patikába a korábban visszahívott valsartan hatóanyag-tartalmú, bontatlan dobozokat – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A 27 különböző terméket még július 4-én vonták ki a forgalomból, a tabletták Kínában előállított hatóanyagában ugyanis hosszú távon egészségre káros, rákkeltő szennyezőanyagot találtak. Június 30-tól augusztus végéig minden beteg 2 doboz bontatlan, még érvényes szavatosságú gyógyszert vihet vissza a patikába, ahol visszakapja azok teljes árát. Függetlenül attól, hogy egyébként milyen támogatást kapott rá.

Óriási a kereslet a patikákban a helyettesítő termékek iránt, hiszen az ügy legalább 200 ezer beteget érint. Aki eddig nem váltotta ki a felírt gyógyszert, jobb, ha siet. Lapunk több gyógyszertártól is azt az információt kapta, hogy hiány van a visszahívott vérnyomáscsökkentő helyettesítőjéből. Egyes termékekből már csak néhány doboznyi maradt, más típusból csak a jóval drágább, 500 helyett 4000 forintos verzió érhető el. Az egyik gyógyszerész arról beszélt: a kereslet megugrásával párhuzamosan nem lett több termék a raktárakban, van, ami már nem is beszerezhető, meg kell várni, hogy újra gyártsák. Ez jövő hónap közepére-végére oldódhat meg.

Komáromi Zoltán háziorvos betegeinek már nem kell azon aggódni, hogy találnak-e még gyógyszert, a szakember ugyanis minden érintett betegét megkereste és behívta a rendelőbe, mikor kiderült, hogy visszahívják a gyógyszereket. „Még a helyi gyógyszertárral is egyeztettem, hogy melyek azok a gyógyszerek, amik ugyanolyan hatóanyaggal rendelkeznek és vannak készleten. Így biztosan azt tudtam felírni a betegeimnek, ami elérhető.”

Arról, hogy pontosan milyen veszélyeket jelenthetett a betegekre a szennyezett hatóanyagtartalmú gyógyszer és mióta volt jelen benne a rákkeltő anyag, egyelőre nem tudni biztosat, a vizsgálatok jelenleg is zajlanak. Eközben a Népszava szerint a kínai gyártó arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája szélesebb körű lehet, ha az általuk használt gyártási technológiát más vállalatok is alkalmazzák. Az OGYÉI továbbra is azt hangsúlyozza: a betegek akkor vannak a legnagyobb veszélyben, ha helyettesítő nélkül egyik napról a másikra felhagynak a terápiával.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!