Érdeminek tűnő menetrendet vázolt Tóbiás József pártelnök az MSZP tegnapi pártértekezletén, amit ezúttal nem az eladásra kínált székházban, hanem a Villányi úton tartottak. A pártelnök számára 2015 a külső és belső építkezés éve – egyrészt a pártot építik újjá, másrészt visszalépnek a politikai színpadra és visszabontják Orbán rendszerét. 2016-ra egy össznépi együttgondolkodást vizionál a pártelnök, aminek a vége egy kvázi kormányprogram és társadalmi szerződés.

  <h1>Botka László és Tóbiás József. Vállvetve</h1>-
  <h1>Tóbiás József</h1>-

Botka László és Tóbiás József. Vállvetve

- – Kép 1/2

A szocialista szellemi nyitást Lakner Zoltán politológus vezényli le a „társadalmi párbeszéd projektintézet” vezetőjeként, a programalkotásban részt vesz Andor László volt uniós biztos és Trautmann László közgazdász is.

Tóbiás József 2016-ról közölte, a demokratikus nyilvánosság helyben legalkalmasabb formáinak létrejöttét ösztönzik és az MSZP vállalja, hogy ennek a széles körű egyeztetésnek lesz szószólója „az önkény parlamentjében”.

– Hisszük, hogy az ország olyan társadalmi szerződéssel egyesíthető, amely a szabadság és a biztonság értékein alapul – állította, megjegyezve: 2016-ban a széles nyilvánossággal vitatják meg ezt a szerződést, amelynek két alapvető eleme: a szegénység és a nemzetközi elszigetelődés felszámolása.

2017 „a kihívás és az előválasztás” éve lesz a szocialisták számára, addigra az MSZP-nek késznek kell lennie arra, hogy együttműködve megtalálja és felkészítse a társadalmi támogatottságot leginkább bíró jelöltet.

– Többé nem történhet meg az, hogy titokban, füstös szobákban egymásnak üzengetve akarják eldönteni Magyarország sorsát – jelentette ki, hozzáfűzve: befejezték a nyilvános üzengetéseket. A miniszterelnök-jelölt kiválasztására szakmai munkacsoportot hoznak létre, hogy integrálják a civil és társadalmi szervezeteket ebbe a folyamatba.

Tóbiás hangsúlyozta, minden magyarnak békére és gyarapodásra van szüksége, háború helyett béke, amit az MSZP kíván, erről kell szólnia a következő 25 évének. – Sokszor hibáztunk. Itt és most a Magyar Szocialista Párt és a magam nevében őszintén megkövetem mindazokat, akiket a múltban megbántottunk azzal, hogy volt idő, amikor nem képviselte pártunk a baloldali értékeket megfelelő következetességgel, amikor a hazugságot igazsággá próbáltuk maszkírozni, amikor kormányzás helyett a miniszterelnöki castingba fogtunk – fogalmazott.

Tóbiás József szerint az MSZP visszatalált önmagához, értékeihez, abból a meggyőződésből, hogy ma „ordítóan szükséges” egy valódi, hiteles baloldali politika, mert a Fidesz egy „gátlástalan üzleti vállalkozás, amely ma élősködik a magyarokon”. Képmutatásnak tartja a kormány nemzetegyesítő politikáját, ugyanis szerinte százszorosan hajtja végre a nemzet megosztását.

Hogy 2017-ig kikkel működik együtt az MSZP, arról annyit tudni, hogy valószínűleg a szakszervezetekkel. Ami akár jó döntés is lehet, hiszen a kormányzat jó néhány döntése – többek között a vasárnapi munka tilalmáról – újraélesztette a cselekvő érdekvédelmet, így a 300 ezer embert mozgatni tudó szakszervezetek politikai szerepe felértékelődött, nem beszélve hálózatépítő képességükről.

Az MSZP vezetése eredetileg gőzkieresztő kibeszélőshow-nak szánta a tegnapi értekezletet csakhogy az újpesti győzelem, illetve a Fidesz népszerűségvesztése ismét az automatikus megerősödés illúziójába ringathatja a pártot.

Igaz, Botka László résen volt. „Az MSZP mint brand erős, erősebb, mint amilyen politikával megtöltöttük az elmúlt években” – figyelmeztetett a választmányi elnök. Ebből szerinte az következik, hogy korai még temetni az MSZP-t, csak a meglévő ethoszt kell tartalommal feltölteni.

A hivatalos álláspont szerint Tóbiás és Botka kötelékben repül. Ám a szürke eminenciás valószínűleg a Táncsics Ferenc Alapítványt vezető Baja Ferenc lehet, sokak szerint nem is véletlen, hogy a pártelnök beszédéből a Baja vezette Szocialista Platform által készítette helyzetértékelés köszönt vissza. De addig is, amíg az MSZP visszatalál balra, a nélkülöző tömegekhez, a „Tegyünk azokért, akik karácsonykor is nélkülöznek” akciójuk keretében a pártértekezlet alatt is jókora halom ajándékot gyűjtöttek össze a rászorulóknak.

Erős mondatok:
Hiller István (az Országgyűlés alelnöke):
Magyarországon az elnöki rendszer kiépítése folyik. Szervezünk mozgalmat, és követeljük, hogy 2017-ben a nép válassza a köztársasági elnököt!

Kunhalmi Ágnes (budapesti elnök):
Ha a pártot szervezetileg „jól csináljuk”, az még kevés egy új Magyarországhoz!

Gőgös Zoltán (elnökhelyettes):
’84-ben is „komputerrel etettük a disznókat”, ezek meg a moslékos vályúhoz akarják visszavinni a magyar állattartást!

Lendvai Ildikó (volt pártelnök):
1941. december 13-án üzentünk hadat az Egyesült Államoknak, és hetvenhárom évet kellett várni arra, hogy ezt újra megtehessük, csak az a különbség, hogy akkor nem kellett ehhez tolmács.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!