Nem kell nagy jóstehetség annak megjövendöléséhez, hogy eseménydús év elé nézünk. Konkrétan 2012-re esik a világvége is, konkrétan decemberre, legalábbis az ősi maja próféciák szerint. A kínaiak nem ennyire borúlátók, szerintük a Sárkány éve haladást hoz, igaz, sok vitával és konfliktussal. A nyugati asztrológia is komoly átalakulást jövendöl, mert ugyebár az Uránusz alkot
bomlasztó kvadrátot a Plútóval. Világvégéig csak kihúzzuk valahogy.

  <h1>A Sárkány éve haladást hoz</h1>-
  <h1>Már megint világvége</h1>-

A Sárkány éve haladást hoz

- – Kép 1/2

„Mától kezdve én is bölcsebb leszek / Új élet kéne / Ez a sárkány éve” – énekelte Csepregi Éva, a Neoton Família énekesnője 1988-ban. Azóta eltelt 24 év, s 2012. január 23-án ismét beköszönt a pozitív energiák árasztójának, a Sárkánynak az éve. A kínaiak kiemelkedően szerencsés évnek tartják a Sárkányét: ekkorra időzítik házasságkötésüket, családalapításukat, ilyenkor érdemes üzleti vállalkozásba is fogniuk.

A kínai horoszkóp szakértője, Neil Sommerville szerint – aki immár 25. éve készíti előrejelzéseit – mozgalmas, jelentős újrakezdésekre alkalmas esztendő előtt állunk. Könyvterjedelmű prognózisa nem kevesebbet állít, mint hogy 2012-ben számos kormány és szervezet igyekszik majd elősegíteni a gazdasági fellendülést, valamint befektetésekre és iparfejlesztésekre ösztönzi a vállalkozó kedvűeket. Mindezek tükrében sok országban munkahelyteremtő intézkedések születnek, valamint ennek érdekében az oktatás és szakképzés kiemelt támogatását jósolja. Így legyen! Hasonló derűlátására ad okot azon előrejelzése, miszerint a Sárkány évét a haladás fogja jellemezni, még ha sok vitára kerül is majd sor a hogyant tekintve, ami meglepetést és drámát eredményezhet – ám az új kezdeményezéseknek, változásoknak ezek sem szabhatnak gátat. Újra fontos szerepet kap a feléledő nemzeti öntudat, megnő a kisebbségek és a kisebb pártok szerepe az érdekképviseletek terén. Szerzőnk nem kevesebbet állít, mint hogy áttörés várható a zöld technológiák terén.

Nemcsak új bolygókat fedezünk föl, de – mindjárt év elején – környezeti katasztrófák is nagy hatással lehetnek az életünkre, elsősorban földrengés és vulkánkitörés várható.

Elképesztő planetáris erő hatása veszi kezdetét 2012-ben, mely 2015 januárjáig tart, azt jelezve, hogy komoly átalakulások idejét éljük – a népszerű amerikai asztrológuspáros, Rick Levine és Jeff Jawer legújabb éves útmutatója szerint, amelyet a külső bolygók, a Chiron, a holdcsomópontok, a retrográd Merkúr, illetve az eklipszisek (nap- és holdfogyatkozások) elemzésével állítottak össze. Bár a média hangos lesz 2012. december 21-ével, a maja naptár lejártának idejével, s a hozzá később kötődő világvégevárással, a szerzők nem az idők végezetét, hanem egy ciklus végét, egy másik kezdetét olvassák ki a dél-amerikai könyvekből. Horoszkópjuk szerint az Uránusz (a meglepetések és az áttörések bolygója) az említett 3 évben bomlasztó kvadrátot alkot majd a provokatív Plútóval. Jövőre ez leginkább június 24-én és szeptember 19-én lesz érzékelhető, amikor is mélyreható változások várhatók. (E két bolygó utoljára 1932–34-ben állt kvadrátban egymással, ekkora tehető az USA gazdasági válsága, valamint a fasizmus előretörése is…).

Az idegrendszerünk felől közelíti meg a jövő évet hazánk egyik legnépszerűbb női magazinjának asztrológusa. Izing Klára szerint 2012 a Merkúr és a gyorsaság éve lesz, s a Merkúr uralja az idegrendszert. A hirtelen változásokat hozó esztendőben gyorsnak kell lennünk döntéseinkben, gyorsan kell alkalmazkodnunk, és diplomáciai érzékünkre is nagy szükség lesz. Szomorúan olvashatjuk prognózisában, hogy „sokan kelnek útra, mert úgy érzik, talán idegen országban találják meg a boldogságukat”, ugyanakkor mindenki szorosabbra fűzi rokoni szálait.

Míg a nyugatiban tizenkettő, addig a japán horoszkópban kilenc csillagjegy mutatja az embernek az utat. A 2012-ben születettek a Roppaku – a Fehér fém eleméhez tartoznak. A jegy szülöttei mind a munkában, mind a családi életet tekintve kötelességtudóak. Saját elképzeléseikhez makacsul ragaszkodnak, rend- és tisztaságimádók – igazságosak, függetlenek, önmagukkal szemben általában túl kritikusak. Határozottak, célorientáltak, nem engednek beleszólást az elképzeléseikbe. Családcentrikusak, csak a tiszta helyzeteket fogadják el, mindig ők „viselik a nadrágot”.

A tibeti asztrológia az ókori buddhista kultúrában gyökerezik. Az ősi buddhizmus tanítása szerint a karma a történések hatásainak erkölcsi törvénye. A tibeti horoszkóp összeállításánál a tibeti falu lámája azokat a szertartásokat is meghatározza, melyek a negatív bolygóhatások kiküszöböléséhez szükségesek, hogy az újszülött élete során védelmet élvezzen. A horoszkóp szerint kilenc elem határozza meg egész életünket a születési évünk alapján. A 2012-es év a Fehér 6-os (Parkha Khen) elem jegyében telik, így akik a 9 jegyű ciklus szerint a következő években születtek: 1922, 1931, 1940, 1949, 1958, 1967, 1976, 1985, 1994, 2003, azoknak különösen jól telik majd az esztendő. A Fehér 6-osok kiváló irányító képességgel rendelkeznek, ké­­sőbb vezetők le­­het­nek, saját vállalkozást indíthatnak el. In­­kább intuitív sze­­mélyiségek, mint ra­­­cio­ná­lis döntéshozók, ezért a mások számára kilátás­­talannak tűnő ese­­tekben is nagyobb eséllyel ta­­lálják meg a kiutat. Haj­la­mosabb azonban a hiúságra, túlzott öndicséretre, jóval keményebbnek, ma­­ga­­biz­to­sabb­­­nak mu­­tatják magukat a valónál. Ez fokozottabb sérülékenységükből adódik. Hasz­nos számukra álomnapló vezetése, 28. és 32. életévük kö­­zött a leg­­szerencsésebbek.

 

Nibiru átka

Horváth Dorka

Miért nem lehet egy átlagos karácsonyi ajándékot adni? Kozmetikum, mozijegy, tea, lemez. Bekenem, megnézem, megiszom, meghallgatom. Annyira egyszerű. Én meg itt állok a ferencvárosi jósda előtt, és egy letört angyalszárnyat markolászok. „Ismerd meg önmagad”, hagyjuk már. Saci remegő kézzel adta át a karácsonyi ajándékom, a tört fehér angyalkás borítékot. Gyöngyöző homlokkal hadovált lelki pálfordulásról, a sors kiszámíthatóságáról és effélékről. Az ajándékborítékban egy kártya: Szabrina jósdája 1 db sorselemzés , beváltható: december 30-án, 4 órakor.

Kapar a torkom az olcsó illatosítóktól, hunyorgok a vörösen izzó félhomályban. A szoba közepén kecses lábú barokk íróasztal, felette maga Szabrina tornyosul. „Fáradj csak beljebb kisszívem, nem kell megijedni. A lélek pontosan ismeri életed minden mozzanatát, a leszületés előtt felvállalta a sorsod, tehát pontosan tudja, mi is vár rád.” Leszületés? Friss levegőt!

„Érdekel a jövőd? Semmi ok az aggodalomra kincsem, a kártyapaklit már reggel felszenteltem. Mentálisan is megtisztítottam a lapokat, áldást kérve az angyalodtól, hogy segítsen a titkok feltárásában.”

Angyalom? Nekem? „Mindenkinek van angyala, kisszívem. Viszont nem vonzástanfolyammal és tudatos teremtéssel kiegészített sorselemzésről szól az utalványod, így egy témában lehetek csak a segítségedre. Mondd, mire vagy kíváncsi?!” Mire, mire? Semmire.

Mindenre! Hogy lehet ilyenre válaszolni? Hát, mondjuk, zsurnaliszta módjára. Ha már itt vagyok, a tavaszi államcsőd valószínűsége érdekelne – húzom ki magam a süppedő rózsaszínű puffon. Immáron a biztonságos hazai pályán könnyebben megy a csevegés.

„Nibiru angyal említette, hogy nehéz eset vagy, kisanyám.” Nibiru? Az meg kicsoda? „Az angyalod neve, édesem. Nibiru szerint nagyobb gondod is van neked az államcsődnél. Mondom a témákat, amiből választhatsz. Egy pakli, egy téma. Egészség, munka, család, szerelem. Na, bogaram?”

Szemét banya! Még, hogy nagyobb gondom? Mikor az ötéves kötvények is csak 9,8-on mennek, a háromévesek meg sehogy! „A szerelmet választottad. Nibirunak megint igaza lett” – mondja, miközben az automata légfrissítő újabb deci tömény bűzt fecskendez a kínos csöndre.

Hirtelen mozdulatokkal csapja fel életem lapjait. Kikerekedett szemmel nyalogatja a maradék rúzst a szája széléről, majd hirtelen akkorát csap az asztalra, hogy felpattanok. A kártyák szerteszét hevernek a rózsaszín rongyszőnyegen. Egy felfordított lap égeti mindkettőnk szemét.

Különös, rémisztő figura: a lábánál akasztott ember. Szabrina döbbent tekintettel motyog, de nem értem. A piros körmök az ajtó felé tolnak.

„Hagyjuk ezt, majd máskor…” segít kifelé a szobából. Most már nem hagyom magam, választ követelek, mit jelent a kártya. „Csődöt, azt, na viszlát.”

 

Már megint világvége

Bálint Orsolya

Soha többé nem kell utolsó percben ajándékokért rohangálni, szúrós karácsonyfát díszíteni, hajnalokig főzőcskézni, rokonokat kerülgetni! Ez volt az utolsó karácsonyunk, legalább is a maja naptár, a Jelenések könyve, Nostradamus és a kínai Ji-csing jóskönyv szerint. Mind megjósolták, hogy 2012 decemberében (ugyan vitatott, hogy 12-én, 22-én, vagy 23-án, ezért nem árt még a novemberi villanyszámlát befizetni) véget ér a világ, ahogy mi ismerjük. Ha szokás szerint nincs mázlink a világvégével, amit már oly sokan hiába jósoltak és vártak, utolsó perceinkben bánhatjuk, hogy nem éltünk úgy minden napot, mintha tényleg ez lenne az utolsó, és szívhatjuk a fogunkat, amiért délelőtt lemosattuk a kocsit.

Persze annak örülhetünk, ha néhányan túlélik a kataklizmát, főleg, ha mi is rajta voltunk a jók listáján. Rengeteg dologra lesz időnk, amire korábban sosem volt: kirakhatjuk a tízezer darabos puzzle-t, esztergálhatunk miniatűr bababútorokat, megvalósíthatjuk gyermekkori Robinson-álmunkat, és építhetünk lombkunyhót a lakatlanná vált földrészünkön. Áldani fogjuk az eszünket, ha vitorlázó­tanfolyamra mentünk siklóernyőzés helyett, és tudunk függőágyat csomózni a sok haszontalan elektromos kábelből. Mégis csak a legjobb karácsonyi ajándék volt Bear Grylls teljes életműve DVD-n, hiszen megtanított bennünket kifordított juhból gumimatracot készíteni.

Ha voltunk olyan előrelátóak, és bérelt helyen, egy luxusbunkerben, vagy a kert végébe betonozott objektumban vészeltük át a világvégét, bizonyára készleteink is akadnak. Aki most készül berendezkedni, már az élelmiszer-tartalékok összeállításánál felfedezheti a világvége napos oldalát: csupa olyan táplálék kerülhet a kamrájába, amitől eddig a személyi edzője és valamennyi fogyimagazin szigorúan tiltották.

Ámbátor a csokinál jobb a zacskós nápolyi, mert nem olvad el a lávában és nem fagy skótkockásra a jégkorszakban sem. Még jól jöhet az a régi serpabölcsesség, hogy a hó (különösen a sárga színű) szomjoltásra kevésbé alkalmas, de a nyelv benedvesítésére még megfelel.

Okostelefonunk kiválóan alkalmas lesz kisebb cölöpök beverésére, hiszen nukleáris katasztrófa, avagy meteorbecsapódás esetén az áramszolgáltatás – és vele együtt minden elektromos szerkezet – hagy itt bennünket legelőször. Húzódjunk zárt helyre, lehetőleg sóbányába, mert a só később remek fizetőeszköz lesz. Már korábban javasolt teljes vagyonunk befektetése arany-, só-, gyémánt- és uránbányarészvényekbe, hiszen ha az emberiség nem is, a szívós nemzetközi pénzpiacok bizonyosan túlélik apokalipszist.

A számos világvége-vízió közös problémája, hogy mindegyik legalább egyszer már megbukott, többnyire az időponton. Bármilyen sokan hittek benne, bármilyen pontos volt az előrejelzés és megcáfolhatatlan a bizonyosság, az ítélet napja mindeddig makacsul várat magára. Noha hagyományosan csapnivalóak a kilátásai, sőt, eddigi pályafutása kudarc hátán kudarc, a világvége gondolata mégsem veszíti el hátborzongató báját vagy hagy békén bennünket kegyesen mindörökre. Talán mert van az a fura szokásunk, hogy szilveszterkor, még a legnagyobb mulatság közepette is szeretjük fél szemmel az órán elfogyó másodperceket nézni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!