Bár 2011-ben kormánybiztost neveztek ki azzal a feladattal, hogy dolgozzon ki törvényt a nyári gyerektáborok műszaki, egészségügyi, pedagógiai, higiéniai és mentálhigiéniai feltételeivel kapcsolatban, ma ugyanott tartunk, ahol akkor: semmi nem szabályozza azt, hogy ki és milyen feltételekkel indíthat, vezethet tábort kiskorúaknak.

 
Nyári táborban - Fotó: Kállai Márton

Néhány évvel ezelőtt, az emlékezetes Sipos-ügy kirobbanása után (egy internetes írás derítette ki, hogy 25 évvel korábban, egy budapesti elit gimnázium tanára szexuálisan zaklatta a nyári táborokban rá bízott gyerekeket) még a szabályozás szigorításáról volt szó, mostanra azonban kiderült: szinte semmi nem történt ebben az ügyben. Ahogy akkor, most sem működik a nyugateurópai országokban bevett „pedofil regiszter”, azaz nincs olyan lista, ahol a kiskorúak ellen szexuális visszaélést elkövetett személyeket nyilvántartanák, a listát hozzáférhetővé, megismerhetővé tennék. Gyermekvédelmi szakemberek már többször felhívták a figyelmet arra, hogy egy olyan védettnek tűnő hely, mint egy nyári tábor is jelenthet veszélyt a gyerekek számára, és sokszor ki sem derül, hogy mi is történt a nyaralás alatt. Ráadásul a táborok munkatársainak létszáma sokszor a töredéke annak, mint ahány emberre szükség lenne, és azt sem ellenőrzi senki, hogy azok, akik vállalják a felügyeletet, képzett személyek-e, alkalmasak-e arra, hogy akár több száz összezárt gyerekre figyelni tudjanak.

Az egyik legnagyobb szülői szervezet vezetője szerint nem a szabályozás szigorítása jelentené a megoldást. „Nincs szigorú szabályozás, és ez jól is van így – mondja Salamon Eszter, az Európai Szülők Egyesületének elnöke. – Hadd döntse el a szülő, hogy kire bízza a gyermekét és milyen körülmények között.

A probléma inkább az, hogy a szülő nem tud tájékozódni. Ha nemcsak listáznák, hanem értékelhetnék is a táborokat a résztvevők és a szülők, az kellő igazodási pontot jelentene” – állítja. Olyan internetes felületet látna szívesen, amelyiken bárki értékelhetne egy tábort vagy programot, cserébe információt kaphatna másoktól. „Ha valaki lehetőséget ad arra, hogy te minősítsd, vagyis kinyitja magát, az bizalmat gerjeszt. Nem ban látnám a megoldást, hogy minden táborhoz rendeljünk egy pedagógust, mert nem biztos, hogy egy fazekastábort nem tud elvezetni egy jó képességű parasztember. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a gyereket az iskolában sem védi meg semmi egy alkalmatlan pedagógustól, pedig ott szigorúak az alkalmazási követelmények” – mondja a szülői szervezet elnöke.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!