Az emberiség energiaellátását biztosító óriáscégek felelősek a Föld átlaghőmérsékletének emelkedéséért.

 

A számok riasztóak, de senkinek nincs válságterve – derül ki egy most publikált jelentésből, amelyet a Euronews hozott nyilvánosságra. Az Európát sújtó aszály és szokatlan forróság is a globális felmelegedés számlájára írható.

Kutatók állítják, hogy az ipari forradalom vége (vagy a 19. század eleje) óta mindössze 90 cég szennyezőanyag-kibocsátása felel a földfelszíni átlaghőmérséklet emelkedésének csaknem feléért és a tengerszintek emelkedéséért. A Climatic Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek közül 87 cég olajat és földgázt állít elő, 7 pedig cementet.

Az átlaghőmérséklet-emelkedéshez leginkább az amerikai olajóriás, a Chevron járul hozzá, őt követi a szaúdi Saudi Aramco és az orosz Gazprom. Három másik amerikai vállalat –a ConocoPhillips, a Consol Energy és a Peabody Energy –részesedése is jelentős a szenynyezésben, csakúgy, mint a brit a BP-é, a British Coal Corporationé, a holland Royal Dutch Shellé, a francia Totalé és az ausztrál BHP Billitoné. Ázsiából a PetroChina és a Coal India, Latin-Amerikából a Petroleos de Mexicanos és a Petroleos de Venezuela „színesíti” a listát.

A tanulmány szerzői sürgetik, hogy a szennyezők vállaljanak sokkal nagyobb felelősséget a károk enyhítéséért. „További párbeszédre lenne szükség a széntermelők felelősségéről, hogy közreműködjenek a szennyezés enyhítését célzó befektetésekben, az alkalmazkodás támogatásában és a klímaváltozás okozta károk enyhítésében – írják.

A globális felmelegedés legbiztosabb jele az, hogy az elmúlt hetekben Európa északi részében is 30 fok fölé emelkedett a napi átlaghőmérséklet. Kutatók szerint a jelenségért az északi-sarki állandó ciklon, az úgynevezett polar vortex meggyengülése felelős. (A  polar vortex, a Föld sarkainál lévő nagy kiterjedésű, alacsony légnyomású terület, az, amely ott tartja a hideg levegőt a sarkoknál. Erőssége állandóan változik, télen erősebb, de hosszú távon folyamatosan gyengül.)

Címkék: energiaügy

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!