Menekülés az állam elől - Iskolátlanítás az új trend - Mikrosulik alakulnak

 
VH, 2017. február 18.


Tombol az alternatíviskola-alapítási kedv Budapesten, a szülők menekítenék a diákokat az állami intézményekből. A túljelentkezés miatt az iskolák válogathatnak a családok közül, sokszor anyagi alapon.
Hatalmas dilemma az óvodából elballagó gyerekek szülei számára, hogy milyen iskolát válasszanak, bár vidéken sokszor csak egyetlen lehetőségük van. Budapesten és a nagyvárosokban látszólag nagy a kínálat, valójában inkább az iskolák válogatnak, különösen az egyre szaporodó alternatívok szemezgethetnek a családok közül.

F. Szabó Kata a friss VH-ban megjelent összeállításában szülőket és alternatív iskolák vezetőit is megszólaltatja.

„Jelenleg a szülőkben, különösen a városi értelmiség körében van egy menekülő attitűd, nagyon nem szeretnék KLIK-es, vagyis állami iskolába adni a gyerekeiket” – mondja Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) igazgatója,aki az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének is elnöke.

"...az újonnan alapuló iskoláknak is gondot jelent, hogy a 6-7 éves gyerekek szülei ritkán tudják megmondani, mit várnak egy iskolától, inkább abban biztosak, hogy mitől szeretnék megkímélni őket." ... „Ilyen pici gyerekeket nem lenne szabad felvételiztetni" - mondja Horn György, aki lapunknak is kifejti mindenütt hangoztatott véleményét: az iskola így is, úgy is szörnyű hely, ezért speciális szempontok alapján érdemes a kicsiknek általános oskolát választani.

„Természetesen meg kell nézni, hogy milyen a légkör és a tanító, de én mindenkinek azt tanácsolom, a legközelebbi iskolát válassza. Az sem utolsó, hogy nem kell sokat utazni, de ennél is fontosabb, hogy a gyerek osztálytársai környékbeliek lesznek. Így össze lehet jönni délután, egymásnál lehet aludni, és ez fontosabb, mint az iskola, ami így is, úgy is egy szörnyű hely – tanácsolja az igazgató. – Ezt nem nagyon szokták elhinni nekem, helyette inkább beadják a jelentkezésüket egy csomó alternatív iskolába.”


"Menekítik a gyerekeket" című összeállításunkat a február 18-a óta kapható, friss Vasárnapi Hírekben olvashatja.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!