Felháborodott és a múltból átkapcsolt a jelen időbe. Kondor Vilmos, a nehézsúlyú magyar történelmi bűnügyi regények rejtőzködő szerzője megelégelte a kormány politikáját, a közélet sivárságát: előbb a menekülteket támogató elbeszélést adott közre, majd A bűntől keletre című regényében eltette láb alól a magyar miniszterelnököt is. Levelet váltottunk vele.

 
Az író, aki megölte a miniszterelnököt -- interjú Kondor Vilmossal

Az otthontalanság otthona című elbeszélés e-könyv formájában jelent meg augusztus elején. Az eladásából származó teljes bevételt jótékonysági célra, az Artemisszió Alapítvány javára ajánlotta föl a szerző és kiadója. Az alapítvány célja a különböző kulturális, etnikai és társadalmi csoportok közötti párbeszéd és közeledés erősítése, a kölcsönös megértés elősegítése.

"Képtelen voltam nem látni a saját gyerekeim pillantását, amikor a fotókon a szír, afgán, és etióp gyerekek szemébe néztem. Ezek az emberek menekülnek a hazájukból, amelyet rommá lőttek, hátukon és kezükben életük emlékeivel, maradékával. Nem lehet nem segíteni rajtuk" - írja Kondor Vilmos.

Kondor Vilmos
rejtélyes szerző
, e-mailben ad interjút, nem fotózható, a nyilvánosság előtt nem jelenik meg - többen megkérdőjelezik valós létét, irodalmi szerzői álnevet sejtenek. Életrajza szerint 1954-ben született, vegyészmérnöki diplomával rendelkezik. Első regénye, a Budapest Noir 2008-ban jelent meg, újságírója, Gordon Zsigmond történeteit továbi négy regényben és több novellában követhettük nyomon. A magyar krimit (újra) megalapozó regényből film készzül Gárdos Éva rendezésében. 2013-ban jelentkezett a Szent Korona-trilógia első kötetével (A másik szárnysegéd), amit tavaly A koronaőr második tévedése folytatott. Kondor idén elutasította a Hamu és Gyémánt fölkérését egy novella írására, mivel a magazin anyacége médiavásárlóként vett részt a kormány bevándorlók elleni gyűlölet-plakátkampányában.

Rácz I. Péter teljes interjúja "Innen nem lehet elmenni - Az író, aki megölte a magyar miniszterelnököt" címmel a szeptember 12-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható.
Az interjúban a VH közzétette Kondor Vilmos egyik ismert fotóját - családi felvétel az író magánarchívumából.

A beszélgetésben természetesen szóba kerül a második megjelent kötetnél tartó Szent Korona-trilógia folytatása. Az író elmondja, hogy már tudja, mi lesz a Wertheimerek sztorijának vége, "és piszkosul foglalkoztatja, hogyan fog eljutni oda."
Magyarország elmúlt nyolcvan éve viszont egyszerre röhejes és siralmas - az író munkatársunknak kifejti, pontosan miért gondolja így.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!