A január 23-án megjelent friss Vasárnapi Hírekben továbbra is fókuszban tartjuk a közoktatás állapotával kapcsolatos fejleményeket.

 
Tüntető gimnáziumi diákok - Forrás: 444.hu

"Rendeleti elkülönítés" című cikünkben munkatársunk, Ónody-Molnár Dóra emlékeztet: "Vészjósló nyilatkozatot tett Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, aki az ATV egyik hírműsorában azt mondta: „újragondoljuk azt a dogmát, ami arról szól, hogy csak az integrált oktatási modell lehet az, ami Magyarországon megvalósul, miközben azt mutatják a felmérések, hogy ez kudarc”. Ilyen felmérést a mértékadó oktatásközgazdászok, szociológusok, pedagógusok nem ismernek, ugyanis ilyenek nincsenek. Bőséggel szolgáltat viszont bizonyítékot a szakirodalom annak ellenkezőjére, mint amit Kósa Lajos állít."

Ónody-Molnár Dóra bemutatja a Kósát cáfoló tényeket. Minden mértékadó nemzetközi és e tárgyban végzett hazai kutatás ellentmond annak,a mit Kósa állít.

Ráadásul:
"Amit Kósa Lajos dogmának nevez, az valójában nemzetközi kötelezettség, amit nem az „átkos” elődök vállaltak, hanem éppen az Orbán-kormány: Magyarország 2011-ben ugyanis kidolgozta(!) és aláírta az Európai Roma Keretstratégiát. Ebben egyebek mellett az áll: Magyarország csökkenti a roma tanulók iskolai szegregációját."

"Tessék abbahagyni!" címmel írt, témához kapcsolódó cikkében szakújságírónk, Ónody-Molnár Dóra az egyre dagadó pedagógus-tiltakozásról is újabb összefüggéseket tár fel.

"Lázár János még mindig nem érti, vagy érti, csak nem érdekli, hogy az oktatási rendszer átalakítását a kormány alapjaiban rontotta el. Van olyan, hogy valami nem jön össze teljesen, csak részben, ilyenkor lehet korrigálni, kiigazítani, az azonban ritka, hogy egy nagyszabású kormányzati program minden egyes eleme kudarcot valljon a gyakorlatban, így a részenkénti javítgatására nincs mód. Az oktatásban éppen ez történt: a KLIK-től a tankönyvellátásig, a mindennapos testneveléstől az életpályamodellig semmi sem működik jól. A rendszer nem vált be. Stop. Tessék abbahagyni. Stop" - írja Ónody-Molnár Dóra.

Nem egyszerűen bérkövetelésről van itt szó, a tiltakozás az Orbán-kormány által 2010 óta összeeszkábált oktatási rendszer egésze ellen irányul.
Ezúttal a kormány nem simíthatja el az ügyet alkudozással és félmegoldásokkal, amint a héten tartott álmegbeszélés sem vezetett sehová.
Az "államtitkár helyettese csütörtökön egyeztetést tartott a „pedagógusok több érdekképviseletével” aktuális kérdésekről. Megszoktuk, hogy a hivatalos közlemények igazságtartalma viszonylag csekély, ebben az esetben is költői túlzás pedagógusok érdekképviseletét emlegetni, ugyanis sem a Pedagógusok Szakszervezete, sem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem volt ott az eseményen. Velük ellentétben megjelentek a minisztérium által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar képviselői, nyilván azért, mert az aktuális kérdésekről sokkal tapintatosabban tud a kormány saját magával diskurálni. Miért kellene a matrózokat leváltani? Álbeszélgetéseket folytatni az udvari érdekvédelmi szervezettel aztán álsajtótájékoztatót tartani álproblémákról remekül tudnak. Amúgy sem múlik rajtuk semmi" - írja munkatársunk.


"Rendeleti elkülönítés" - "Tessék abbahagyni!" - Ónody-Molnár Dóra cikkei a friss VH-ban olvashatók. 
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!