Vesztes és nyertes tanulók – Ha a családnak nincs pénze, a gyerek már a középiskola előtt hátrányba kerülhet.

 
VH, 2017. január 28.


"A központi középiskolai felvételik írásbeli fordulóját múlt szombaton tartották, 54 200 nyolcadikos, ezenkívül 8000 hatosztályos és 6000 nyolcosztályos gimnáziumba jelentkező gyerek mérettetett meg a teszteken, amelyek összeállítóit senki nem érti igazán." - Munkatársunk, Szabó Kata a központi középiskolai felvételik tapasztalatairól számol be a friss Vasárnapi Hírekben.

A középiskolai felvételi nem azt kéri számon, amit az iskolában tanulnak. Különóra nélkül jó gimnáziumba bekerülni szinte lehetetlen. A vesztesek a szegény családok gyerekei, akiknek marad a szakoktatás.

"A központi középiskolai felvételik írásbeli fordulóját múlt szombaton tartották, 54 200 nyolcadikos, ezenkívül 8000 hatosztályos és 6000 nyolcosztályos gimnáziumba jelentkező gyerek mérettetett meg a teszteken, amelyek összeállítóit senki nem érti igazán. A csalódás kollektív élmény ebben az időszakban egy külpesti általános iskola igazgatója szerint."

„Nem értem, hogy a felvételi tesztnek mi a célja; hogy a középiskola megállapítsa, hogy a gyerek mit tud, vagy azt, hogy mit nem tud? Sajnos Magyarországon az utóbbi a jellemző, szinte minden számonkérésen. Ez a kudarcélmény lelkileg megviseli a gyerekeket. Minél többet készültek rá, annál inkább” – mondja az igazgató..."


Szabó Kata beszámolója "Mit nem tud a gyerek?" címmel jelent meg a friss Vasárnapi Hírekben. 
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!