1990 óta szívatják őket – állítják a taxisok. - Az ellenőrök inkább a családjukra gondolnak. - 40 ezres fuvar miatt sokallt be egy lengyel turista - Kövesdi Péter riport-összeállítása a budapesti taxis-helyzetről, és arról, ami a rendszerváltás óta történt.

 
Taxik a Keletinél - Illusztráció - Fotó: Üveges Zsolt

A Hiénák rövidgatyában című cikkben az egyik megszólaló így sóhajt: 
"Azt hiszem, Zenthe Feri bácsi volt az utolsó szimpatikus taxis ebben az országban.”

Munkatársunk unortodox mószereket is bevet a helyzet leírása érdekében:
"Taxit tesztelünk. Külföldiek vagyunk, nagy bőröndünk van, a Kálvin térre mennénk. A választék a kijáratnál: böhöm Merci, kombi Ford és egy BMW. A középső mellett döntünk, de hiába, a fordos int, hogy menjünk a Mercihez. Az autón nincs felirat, a tetején a szabadjelző sem igazít el: vagyis mezítlábas kollégával van dolgunk. A sofőr – vastag aranylánc a nyakában – kiszáll, barátságosan hátba vereget („Helló, vat iz de adressz?”), aztán nekiindulunk. Kis kerülővel, hatezer-kettőszáz forintért meg is érkezünk. Kicsit értetlenkedünk, mondván, ez alig négy kilométer volt, mire sofőrünk széttárja a karját: „Disz iz Budapest!”

Kövesdi Péter "Hiénák rövidgatyában" című összeállításában régóta a szakmában dolgozó taxisok is részletesen kifejtik véleményüket. A cikk a július 25-26-án kapható Vasárnapi Hírekben jelent meg.  
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Félmilliárddal károsították meg a repteret
Öt ember ellen emelt vádat vesztegetés és félmilliárd forintos kárt okozó csalás miatt a budapesti főügyészség. A Budapest Airport 2006-ban pályázatot írt ki alkalmi taxiszolgáltatásra. A vád szerint a Zóna Taxi akkori irányítója egy ügyvéd segítségével 11 millió forint fejében megegyezett a reptér akkori jogi igazgatójával és egy jogi előadóval, hogy az ő cégét segítsék győzelemre. Ők arra is ígéretet tettek, hogy elintézik, a taxisoknak ne kelljen megfizetni a szerződésben vállalt szolgáltatási díjat. A vállalat azzal is megrövidítette a Budapest Airportot, hogy éveken keresztül a valós teljesítésnél kevesebb fuvart jelentett nekik.
(A taxitársaságok harcairól szóló riportunkat a július 25-én megjelent Vasárnapi Hírek  16-17. oldalán találja)

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!