Lassíthatja a mentőket a kényszerű központosítás

 
Illusztráció

„Próbáljon meg valaki légúti elzáródással 2-3 percet oxigén nélkül kibírni” – érzékeltette a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) alelnöke, milyen súlyos helyzeteket idézhet elő, ha az év végéig az egész országban „lekapcsolják” a mentők 104-es hívószámát, és mindenki csak a 112-es segélyhívó számon elérhető Központi Hívásfogadó Rendszeren keresztül kérhet segítséget.

Illés István biztos benne, hogy az új rendszerben lassabb lesz a mentés, „mert két kézen fog átmenni a hívás”, ami 2-3 perc időveszteséget is okozhat. Először a 112-es központban felveszik majd az alapadatokat (név, cím, telefonszám, történés), ezt követően kapcsolják a hívást a mentőszolgálathoz, ahol viszont a mentésirányítónak ugyanúgy kötelessége kikérdezni a bejelentőt a részletekről – magyarázta.

A részletek, az OMSZ szóvivőjének reakciójával a friss Vasárnapi Hírekben.Munkatársunk, Lengyel Tibor „Percek és életek” címmel készített összeállítást a friss VH-ban.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és következő lapszámunk megjelenéséig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!