„A dohánylobbi erősebb volt” – magyarázta Balsai István, a zárószavazás előtti módosító javaslatot benyújtó alkotmányügyi bizottság elnöke az Index kérdésére: miért döntöttek mégis úgy, hogy nem emelik a dohánytermékek jövedéki adóját.

A szakmai hiányosságai ellenére alkotmánybíróvá választott fideszes politikus „nem emlékszik”, ki adta be a tárgyalás előtt percekkel a javaslatot, amely idén néhány, jövőre pedig 22 milliárddal rövidíti meg a költségvetést. Pár nap múlva az OEP főigazgatója azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy 90-ről 50 százalékra csökkentenék a gyógyszerár-támogatást azoknál az asztmás és tüdőbetegeknél, akik dohányoznak. Ehhez kapcsolódóan választottunk egy mottót a múlt heti Fidesz-kongresszusról: „Nem kérek és nem kérünk bocsánatot az első év sodró lendületéért, nem ígérek és nem ígérünk érdeksérelmek nélküli rendrakást, ütemváltást, a status quo békés védelmét” – Lázár János.

A konzervatív, néppárti többségű Európai Parlament – azon túl, hogy sikeresnek értékelte EU-elnökségünket – megállapította: az új alkotmány több ponton összeegyeztethetetlen az európai értékekkel, a demokratikus egyeztetések megkerülésével, rohamtempóban fogadták el, súlyosan korlátoz alapvető jogokat és ideológiai szempontból is elfogult. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő reakciója: „kudarcot vallott a magyar és a nemzetközi baloldal támadása Magyarország ellen. Orbán Viktor szerint nincs jelentősége, hogy az EP milyen határozatot fogad el az alaptörvényről. („Az EP izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány saller, kiosztottunk néhány baráti tarkón-legyintést és higgadt, kimért tempóban elvégeztük a munkát” – Orbán Viktor.)

Három, a győztesnél olcsóbb ajánlatot tevő céget is kizártak abból a félmilliárd értékű vagyonvédelmi megbízásból, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter excége, a Civil Biztonsági Szolgálat és partnere nyert meg – írta az origo.hu. A budapesti fürdők őrzéséről szóló megbízást a nyertesek a kiírásnál drágábban végzik el. Pintér tavaly 1,8 milliárd forintért adta el cégét. („Ha magunkon nem értelmezzük a saját magunk által felállított erkölcsi szabályt és mércét, a mutatvány meg fog borulni” – Kósa Lajos.)

A rendvédelmi dolgozók fele nettó 150 és 250 ezer forint között keres, a 100 és 150 ezer forint között keresők aránya 15 százalék. A válaszadók 87 százalékának nincs megtakarítása – derült ki egy szakszervezeti felmérésből. („Senki, így ők sem követelhetnek maguknak indokolatlan kiváltságokat az adófizetők, vagy éppen a nyugdíjasok pénzéből – Orbán Viktor”)

„Nevezzenek el egy teret Moszkvában Budapestről, mi pedig ugyanakkor el fogunk nevezni egy teret Budapesten Moszkváról!” – nyilatkozta Tarlós István főpolgármester az Indexnek. Moszkvában bevásárlóközpont, szálloda, mozi és étterem is viseli Budapest nevét, Szentpéterváron pedig van Budapest utca. („A legnagyobb veszély, ami ránk leselkedik, azok mi magunk vagyunk. Ha azt hisszük, mindenkinél okosabbak vagyunk, és mindent tudunk” – Pokorni Zoltán.)

150 iPad 2-t kaptak kormánytagok, közigazgatási felső vezetők, mert havi 1,5-2 millió forint megtakarítást eredményez a táblagép révén megvalósítható papír nélküli és hatékonyabb munkavégzés. Az indoklás szerint „több idő jut a döntéshozatalra, érdemi munkavégzésre” - írta a stop.hu. (Angela Merkel német kancellár papíralapú levele a Fidesz-kongresszusnak. Ja, ő végül nem küldött egy sort sem.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!