A korrupciót elhallgató és a migránsáradatot eltúlzó médiájával és a magára írt választási törvényével egyre erősebb csiriz köti a Fideszt a hatalomhoz. Cseh Katalin, a Momentum szakpolitikusa szerint azonban a korlátlan hatalmú, tehetségtelen zsarnok „döbrögiket” el fogja zavarni a sanyargatott ország. Állítja: vissza fog ütni a Fideszre a mindenek feletti lojalitás, a Fidesz leváltása pedig fontosabb, mint az ellenzék kis cicaharcai.

 

– Mi hajtja manapság az önkéntes politizálást, hiszen lassan már az is kérdés, akar-e egyáltalán Magyarország kormányváltást?

– Azért tudok bizakodó lenni, mert a felmérések egyértelműen azt bizonyítják, hogy többen akarják a kormány távozását, mint a maradását. A választási eredmények alapján ez még ugyan nem mutatkozott meg, ott az ellenzék a jelenlegi formájában azt demonstrálta, hogy nem képes alternatívát nyújtani. Mi azon dolgozunk a Momentumban, hogy alternatív erőként, megoldásként reményt nyújtsunk annak a sok millió embernek, aki azt szeretné, hogy ez a kormány elhúzzon innen. Hogy lehetőségük legyen egy boldogabb jövőre, családalapításra, gyereknevelésre, szabad vállalkozásra.

– Meg tud erősödni egy párt annyira, hogy egyedül leváltsa a Fideszt?

– A jelenlegi választási rendszer arra kényszeríti a pártokat, hogy különböző ügyek vagy választások mentén szövetséget kössenek. Abban hiszek, hogy csak egy olyan alternatíva tudja legyőzni a Fideszt, ami nem az elmúlt harminc év rossz gyakorlatait erősíti, és ami nem olyan emberekkel van tele, akik ezerszer lejáratódtak és besározhatóak.

– Ilyenkor mindig kénytelenek vagyunk pártokra gondolni. Kikkel kizárt az együttműködés?

– Mi a Momentumnál beláttuk azt, hogy a választások után mindenkinek le kell vonni a következtetéseket. A harmadik kétharmad az ellenzék totális bukását jelenti. Mi új pártként büszkék vagyunk az eredményeinkre, arányaiban mi tudtuk behozni a legtöbb új szavazót az ellenzéki térfélre. Minden második szavazónk négy éve nem vett részt a választásokon, és 17 százaléknyi fideszest is áthoztunk. A jövőben azon kell dolgoznunk, hogy az ellenzék egésze vállalható alternatívát adjon a kulcsfontosságú választásokon. Ha egy pártnál teljesül, hogy kormányváltást szeretne, az emberi jogi alapvetésekben egyetértünk és korrupciós ügyekkel nem kompromittálhatóak, akkor együtt lehet velük működni.

– Konkrétabban?

– Nem zárnánk ki senkit. Az elveinkhez tartjuk magunkat, de nyitottak vagyunk. A Fidesz leváltása fontosabb, mint az ellenzék kis cicaharcai.

– A Momentum nem ideológiai párt. Nem ismétlik meg az – ebben hasonló – LMP kényes egyensúlyozásának történetét?

– Szerintem a címkék idejétmúltak. Magyarországon olyan elemi problémák vannak, amelyekre nem politikai kategóriák, hanem a legjobb gyakorlatok mentén kell megoldást találni. Nincs olyan, hogy jobboldali parlagfű, baloldali düledező iskola. Ha ezeket ideológiák mentén próbáljuk kezelni, esélyünk sincs az előrelépésre.

– Erősen nyitottak a Nolimpiával, sokan várták a dinamikus folytatást. Nem lettek olyanok, mint az egyszámos világsztárok?

– Büszkék vagyunk a NOlimpiára még akkor is, ha azóta nem csináltunk hasonlóan nagyszabású akciókat. A magyar médiatérben, politikai környezetben nagy szó, hogy egy új párt kevesebb mint egy év alatt 3 százalékot ér el az országgyűlési választásokon. Az is óriási eredmény, bár kevésbé látványos, hogy száz alapszervezetet hoztunk létre. A NOlimpiában, aminek az öröksége inkább motiváló, az volt a csodálatos, hogy együtt mozdultunk egy ügyért: megakadályoztuk Orbán Viktor gyerekkori álmát, hogy legyen olimpia Magyarországon, és közben a haveroknak kijátsszák a beruházásokat – de ez utóbbi nem a gyerekkori álma, hanem a felnőttkori projektje. A kormányzati kommunikációs gőzhenger ellenére sikerült a megalomán őrületét megállítanunk. Ez azon kevés akciók egyike volt az elmúlt nyolc évben, amikor a népakarat érvényesült a kormányzati akarattal szemben. A netadó volt még ilyen.

– Említette a 3 százalékot. Friss kutatásában a Závecz 1, a Publicus 2 százalékot mért a Momentumnak.

– A Nézőpont pedig 4-et. Nem a statisztikát kell nézegetni, sokára lesz a következő választás, most kell elvégezni azt az alapozó munkát, ami lehetővé teszi a választási sikert. Lehet, hogy nem volt körülöttünk akkora zsivaj, de más pártok azzal generáltak médiamegjelenést, hogy valakit kizártak, megvertek és fegyelmiket indítottak. Nem a fantasztikus akcióktól pezsgett az éter, hanem a balhéktól. Mi örülünk, hogy nálunk nyugalom van. Nem a mérések fontosak, hanem a jövő tavaszi és őszi eredmények.

– Ehhez sok embert meg kell győzni, hogy legyőzhető a Fidesz. Áprilisban ez a sok ember ott volt, de mindhiába. Mi adhatja vissza a reményt?

– Az ellenzéknek azt kell bizonyítani, hogy kompetens, és tud a Fidesz fölött győzedelmeskedni. Ezért is fontosak az időközi választások. Kőbányán szeptemberben a mi jelöltünk indul, és minket támogat az ellenzék, vagy nem indítanak más jelöltet.

– Ez eldőlt?

– Vannak még bizonytalanságok, de lesz együttműködés. Tiszavasváriban mi támogatjuk az ellenzéki jelölteket.

– Az V. és VIII. kerületben, Miskolcon is volt együttműködés. Nagyot nyert a Fidesz.

– A VIII. kerületi kampány sikeres volt, az ellenzék megtanult együttműködni. De nagyon kevesen tudtak erről a választásról.

– Az ellenzéki szavazóknak ez mégiscsak egy újabb kudarc. Erodálja a reményt.

– Ezért kell nyerni ősszel. Ezért kell olyan eszközökkel kampányolni, hogy el tudjuk vinni a politikát az emberek otthonába. A legtöbben nincsenek megszólítva, nem érzik a tétet. A Momentumnak a nyár végén kezdődik a Megkérdezzük Magyarországot kampánya, ahol a lakókörnyezetek legégetőbb problémáit mérjük föl, hogy érezzék az emberek, a véleményükre, igényeikre szabott programmal kampányolunk majd.

– Ez egy szofisztikált országot feltételez, de amíg Magyarországot a propaganda által eltúlzott migránsválság tartja rettegésben, nem hiábavaló mindez? Migráció van, lesz tíz-húsz év múlva is. Kormányoz-e 2030-ig Orbán Viktor?

– Ez így van, de én nem írnám le ilyen könnyen az embereket. Azért tudott megszólítani a Fidesz ennyi embert, mert rengeteg pénze van és pofátlanul kampányol. Viszont az ellenzék nem tett erőfeszítéseket, hogy alternatívát állítson. Az önkormányzati választásokon igenis számít, hogy régóta megoldatlan problémákat tűzünk a zászlóra. A településvezetésekben a legtöbb helyen olyan emberek ülnek, akik a lojalitásukkal kerültek oda, és nem a tehetségükkel. Rá lehet ébreszteni a szavazókat, hogy a helyi problémákat kezelni kell, de ezt csak úgy lehet, ha bevonva érzik magukat a politikába. A  politikusok viszont mostanában szeparálódnak, bemennek a parlamentbe, és körbefalazzák magukat. Sok ember érzi azt, hogy az ország nem működik, s hogy sokkal több kijöhetne belőle. De a nagy kormányzati zaj, a folyamatos kampányolás felülről lefojtja a kritikát.

– Sokkal jobb nem lett a helyzet, amióta a kormány szerdán elfoglalta a Hír Tv-t is. A Momentum csinált egy flashmobot a tévénél, de ettől függetlenül este Orbán Viktor „köszöntötte a nézőket” Kálmán Olga helyett.

– Harmincöt éve az én szüleim is nyomtattak szamizdatot. Lehet, hogy eljutunk ismét ide, de el kell vinni a híreket az embereknek. Nem fogjuk tudni túlkampányolni a kormányt, közel sincs annyi pénzünk, de amink van, az a lelkesedés, az aktivisták és a problémák, no, abból rengeteg. Meg kell teremteni a saját nyilvánosságunkat, amit házhoz viszünk. Saját médiát, saját ellenkultúrát kell építenünk, ami az előző rendszerben is eljutott az emberekhez. Arról is azt hitte mindenki, soha nem lehet lebontani.

– Tartott is vagy negyven évig.

– A jelenlegi módszerekkel ez nem fog addig tartani. Az emberek kreativitása és elszántsága képes megtrükközni a hatalmat, főleg ha ez a hatalom nem annyira okos, hanem kicsit lomha, kicsit feudális, kicsit haveri. Fontosabb neki a pénz, mint a megoldások. Lehet ravaszabbnak lenni a Fidesznél.

– Hogyan?

– Ha megveszik az összes megyei újságot, és mindnek a címlapján Orbán van, akkor csinálunk egy újságot, és bedobjuk minden postaládába.

– A Kádár-kor utolsó évtizedeiben be lehetett mutatni okosan kritikus színielőadásokat. Ez a kormány és a médiája épp most esik neki a kultúrának.

– Nem állítom, hogy a helyzet túl jó lenne, de ennek a haveri alapú rendszernek megvan az a sajátossága, hogy sok alkalmatlan ember sokat hibázik. A korlátlan hatalmú döbrögik kinevelése és a feudalizmus visszahozása olyan hibákhoz fog vezetni, amelyek után a választók fogják elzavarni ezt a kormányt. Nem lehet a végtelenségig uralkodni a kiszolgáltatott emberek fölött. Vissza fog csapni a Fideszre a mindenek feletti lojalitás.

– Mi lesz akkor, ha a kormány valós sikereket ér el? Megoldja a nemzet problémáit, mondjuk, betiltja a demográfiai mélypontot? – hogy a szakterületéhez közel evezzünk.

– A statisztikák szerint régen született ilyen kevés gyerek. Amúgy nagyon örülnék, ha Orbán Viktor megoldaná ezt a problémát, de alighanem nem fogja, amíg a gyerekvállalás szegénységi kockázatot jelent. Magyarországon nem az a gond, hogyan lesz meg a harmadik gyerek, hanem az, hogyan lesz meg az első. Hogyan lesz egy fiatal párnak lakása, hogyan dolgozhatnak szülés után az anyukák. Nem segít mindezen az elemi bizonytalanság sem, amikor egy vállalkozó nem tudhatja, mikor zárják be a vállalkozását, vagy egy család azt, hogy holnap be tudja-e fizetni a hitelét, ha egyikük elveszíti az állását, mert egy fideszes oligarcha bármikor felfalhatja a céget, ahol dolgoznak. Ezek elgondolkodtatják a párokat: vállaljunk gyereket, és biztos ebben az országban tegyük? Minden hatodik magyar gyermek külföldön születik meg. Ez elég nagy szám, és fokozódni fog.

– És nem is mindenki tér haza.

– Bizony nem. Itt nincs alternatíva. Van a NER és a kiszolgált körei, akik jól élnek, és vannak a többiek, akik számára bizonytalan a holnap.

– De amíg az emigráció mellett migránshisztéria van, semmi sem számít. Apropó: a Momentum vagy mondjuk ön személyesen lebontaná a kerítést?

– Minden államnak joga van megvédeni a saját határait, ahogy az uniónak is. A probléma az, hogy ez nem összeurópai szinten történik. Közös európai határvédelemre van szükség, és közben az emberi jogi szabályozásokat be kell tartani.

– Dühíti, hogy a lakájlapok viccpártként említik a Momentumot?

– Az dühít, hogy egyik napról a másikra el lehet foglalni egy televíziót, be lehet zárni egy újságot, kormányzati szócsővé lehet alakítani bármit. A szabad média megfojtása kinyírja Magyarországon a pluralizmust és a demokráciát, a normális politikai kultúrát.

Cseh Katalin orvos, egészségügyi közgazdász, a Momentum Mozgalom alapítója. Montréalban született, a Semmelweis Egyetemen és a Rotterdami Erasmus Egyetemen tanult. Dolgozott rezidens orvosként, a Momentumban pedig idén májusig volt az elnökség tagja. Most a család vállalkozásában dolgozik. Az áprilisi választásokon pártja országos listájának 5. helyén szerepelt.

Címkék: Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!