Viszik a tábort - Csöndben adta oda az állam a hatalmas területű zánkai tábort és más fonyódi ingatlanokat az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, aminek kuratóriumában több Fideszhez kötődő személyt is találni. Ráadásul az alapítvány alapító jogait a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóra ruházták, arra a szervezetre, amelyik az elmúlt években hatalmas szerephez jutott a gyermekvédelemben.

 
Zánka - Fotó: Nagy Lajos, MTI

Balatoni Úttörőváros néven avatta fel 1971-ben Kádár János Közép-Európa legnagyobb gyermek- és ifjúsági táborát Zánkán. A hatalmas tóparti ingatlan területén az azóta eltelt évtizedek során generációk sora üdült hosszabb rövidebb ideig, bár a rendszerváltás időszakában számtalan névváltoztatáson esett át, az egykori úttörőváros állami tulajdonban maradt.

Egészen mostanáig, egy tavasszal elfogadott törvény ugyanis egyházi kézbe adta a zánkai tábort.

Még nem is volt közhasznú az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány abban az időpontban, amikor az Országgyűlés törvényben ráruházta a hatalmas értékű balatoni táborok tulajdonjogát. Holott a közhasznúság feltétele az ilyen típusú ingyenes és illetékmentes átadásnak.

Míg a törvényt március 30-án fogadták el, az alapítvány csak április 15-én vált közhasznú jogállásúvá. Ráadásul már elfogadott törvénymódosítás indoklásából sem válik egyértelművé, hogy miért volt szükség a táborok átadására. Csupán arról szól: az alapítvány látja el a jövőben az Erzsébet-programon belül a gyermekés ifjúsági táborok szervezését és az ezekkel kapcsolatos feladatokat – költségvetési forrásokból. Korábban ezt a feladatot a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány látta el, ami ugyan nem szűnt meg, de a jövőben a szociális üdültetés keretében csak a nyugdíjasok, fogyatékossággal élők és a nagycsaládosoknak szóló programok megvalósításáért felel. Vagyis elvették a szervezettől a gyerek- és ifjúsági táborok szervezését, ami a fent említett alapítványhoz került, ennek a közfeladatnak a megvalósításához kapták meg a balatoni ingatlanokat. 

A helyzetet bonyolítja, hogy közben az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak is új „gazdája” lett. Az eredetileg 2012-ben a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. által létrehozott alapítvány alapítói jogai idén januárban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz kerültek. A Szeged-Csanádi Egyházmegye által alapított szervezet az elmúlt években egyre nagyobb szerephez jutott a gyermekvédelemben.

Honlapjuk tanulsága szerint 2010-ben kérték fel az egyházmegyét a Komárom- Esztergom Megyei gyermekvédelmi szakellátás működtetésére, mára közel 3500 fiatalról gondoskodnak összesen hat megyében és a fővárosban is, így az ország egyik legnagyobb szakellátást biztosító intézményrendszere felett bábáskodnak. Az egyházmegye vezetője Kiss-Rigó László, aki Orbán Viktor politikájának lelkes támogatója, 2010-ben például a Fideszre való szavazásra szólította fel a híveket. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója pedig Kothencz János, a szegedi Fidesz vezetője, aki 2014-ben a polgármesteri posztért is indult, sikertelenül. Fideszhez közeli személyeket az Erzsébet a Kárpát- medencei Gyermekekért Alapítvány kuratóriumában is találni. Itt kapott helyet például Bábiné Szottfried Gabriella korábbi képviselőnő, aki azzal a kijelentésével híresült el, hogy szégyellnie kellene magukat azoknak, akiknek nincs munkája.

A táborok szervezése, a zánkai és fonyódi ingatlanokkal együtt egyértelműen Fidesz közeli kezekbe került. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától próbáltuk megtudni, hogy miért kellett a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány alapítói jogait a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóra ruházni, és kihez folynak be innentől a táboroztatásból származó bevételek.

A legfontosabb kérdés mégiscsak az, hogy mi a garancia arra, hogy a zánkai és fonyódi táborok területén továbbra is táboroztatás zajlik majd, és az egyház nem értékesíti az ingatlanokat. A törvénytervezet vitájakor Palkovics László, az Emmi oktatási államtitkára az ingatlanmutyit emlegető ellenzéki felszólalásokra úgy reagált: garancia van arra, hogy az ingatlanokon 15 évig hasonló tevékenység folyik, mint korábban. Azt azonban nem tudni, hogy 15 év után az egyház értékesítheti-e a sok milliárdot érő táborokat, kérdéseinkre ugyanis lapzártánkig nem érkezett válasz.
 

Az Erzsébet-programot és a keretein belül megszervezett táborokat részben a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott Erzsébet-utalványból befolyó összegekből finanszírozta a kormány. Az Európai Bizottság azonban az év elején úgy döntött: nem egyeztethető össze az uniós joggal, hogy az Erzsébet-utalványokat és a SZÉP-kártyát kedvezőbb adózási feltételek mellett adhatják a munkáltatók a dolgozóiknak, mint a többi cég utalványait. Így a kormány változtatásra kényszerült, és úgy döntött: nem a többi utalvány közterheit csökkenti, inkább az Erzsébetét növeli a többi szintjére. Ez azt jelenti, hogy az Erzsébet-utalvány szépen lassan magától elhal, különösen annak fényében, hogy jövőre 100 ezer forintig a készpénz kifizetése adómentes cafetériaelem lesz, a munkavállalók pedig várhatóan ezt választják majd. Így nem tudni, mi lesz a programmal, amelynek keretében 2015-ben mintegy 100 ezer gyerek üdült a táborokban.
Ugyanakkor ezektől a bevételektől függetlenül a jövő évi költségvetés közel 5,3 milliárd forintot biztosít ilyen célra. Az Erzsébet-program várható bedőlése miatt négy szállodát már be is zártak: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő áruba bocsátja siófoki, balatonőszödi, balatonvilágosi és nyíregyházi üdülőit.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!