Ismét támadnak a kullancsok: a közkedvelt kirándulóhelyeken hemzseghetnek az élősködők, ezért érdemes felkészülten túrázni. A vérszívó által terjesztett agyhártyagyulladás ellen van védőoltás, de a Lyme-kórral szemben csak a megelőzés lehet hatásos.

 

A jó idővel a veszedelmes élősködők is zsizsegni kezdenek az erdőkben, réteken, akár még a kiskertekben is. A sokak által túlságosan is alábecsült kullancsok igen komoly betegségeket okozhatnak, a szezon kezdetével érdemes alaposan átvizsgálni magunkat, gyermekeinket, állatainkat egy-egy nagyobb séta vagy kerti bíbelődés után.

A kullancs által terjesztett rendkívül veszélyes vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, komoly probléma azonban, hogy hazánkban az átoltottság igen alacsony, mindössze 5–15 százalékos, míg a szomszédos Ausztriában ehhez képest a lakosság 80 százaléka kéri a vakcinát. A  három oltás ára összesen 15 ezer forint körül mozog. Az első kettő között legalább egy hónapnak el kell telnie, a tartós védettséghez pedig 6–9 hónap múlva kell egy harmadik oltás. Ezt követően 3, majd 5 évente emlékeztető oltásra van szükség. Éppen ezért érdemes télen elkezdeni a folyamatot.

A másik különösen veszélyes betegség, amit ezek az állatok terjesztenek csípésükkel, a Lyme-kór. Ez ellen nincs elérhető védőoltás, a vérszívó elkerülésével védhető csak ki a betegség, amit fertőzött állat terjeszt. A bakteriális fertőzés során kezdetben bőrtünetek jelentkeznek, majd idegrendszeri elváltozások tapasztalhatóak később, kezeletlen esetekben pedig ízületi és izomfájdalmakkal jár. A lappangási idő egy naptól három hónapig terjed.

Fontos kiemelni, hogy a hiedelmekkel ellentétben a kullancs ellen nem véd sem a fokhagyma, sem a B-vitamin, kizárólag az erre a célra kifejlesztett riasztósprayk, krémek lehetnek hatásosak. A megelőzéshez érdemes hosszú ujjú felsőben kirándulni, és a zárt cipő, hosszú nadrág is megnehezíti az állatbőrre jutását.

A mutatók szerint 2016-ban 1338 bejelentett Lyme-kóros fertőzés volt, de előfordulhat, hogy ennél is több megbetegedés volt, ugyanis nem minden eset derül ki, így nem is jelentenek mindent.

Címkék: kullancs

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!